Prima reacție a Cotroceniului: Deocamdată nu ne aflăm în situația demisiei sau revocării premierului

Data actualizării: Data publicării:
big_declaratie_de_presa_-_purtator_de_cuvant_16_mai_2017_3

Deocamdată nu ne aflăm în situația de a schimba Guvernul, a fost prima reacție a Administrației Prezidențiale. Purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi a mai spus că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament.

„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet”, a precizat Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă.

Ea a făcut referire la articolul 106 din Constituție, care precizează că „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.

„Conform art. 107 din Legea Fundamentală,  „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

În plus, ea a precizat că președintele Iohannis solicită „soluționarea urgentă a crizei” din coaliția PSD-ALDE. 

„Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală. Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri”, a adăugat Mădălina Dobrovolschi.

Este prima reacție a Administrației Prezidențiale cu privire la scandalul din PSD. Potrivit celor mai noi informații, toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG). În același timp, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că nu va demisiona până când nu are certitudinea că președintele Klaus Iohannis va propune un prim-ministru tot de la PSD.

Ieri, Liviu Dragnea a spus că astăzi va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv Național al PSD, în care va fi discutată o propunere pentru un nou premier. Președintele PSD se așteaptă ca președintele Iohannis să accepte propunerea venită de la coaliția PSD-ALDE, pentru că acesta nu își dorește o criză politică.

În plus, Liviu Dragnea a declarat că, împreună cu ALDE, a redactat o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul căreia îi aduce la cunoștință deciziile luate de partid în CEx, în legătură cu retragerea susținerii pentru actualul guvern.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri