Demis de Cioloș, numit la loc de Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
andrei tinu tsd facebook
Foto: Facebook Andrei Tinu

Premierul Sorin Grindeanu l-a numit în funcția dr preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, pe Andrei Tinu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

andrei tinu tsd facebook

Andrei Tinu a fost vicepreședinte al instituției până în martie 2016 și a asigurat timp de patru luni și președinția interimară a Autorității. El a fost eliberat din funcție în 10 martie anul trecut de premierul de atunci, Dacian Cioloș, după ce Corpul de control al ministrului Justiţiei a găsit mai multe nereguli în activitatea sa.

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, spunea atunci că a trimis un control la Autoritatea Naţională petnru Cetăţenie, iar concluziile privind activitatea instituţiei sunt dezastruoase, potrivit News.ro.

Raportul Corpului de control scotea la lumină probleme de legalitate, de eficienţă instituţională, de ordin administrativ, de management, de comunicare şi transparenţă.

Potrivit inspectorilor din Corpul de control, vicepreşedintele ANC a delegat, fără motivare, dreptul de semnătură pentru şi în numele vicepreşedintelui, pe perioade nedeterminate, unor şefi de serviciu/şef de birou/directori, deși nu avea acest drept.

În plus, au fost mutate două posturi de la un serviciu la altul, fără a exista vreun ordin al Ministrului Justiţiei care să justifice legalitatea unei astfel de măsuri.

Corpul de Control a constatat întârzieri foarte mari în soluţionarea cererilor de cetăţenie în majoritatea dosarelor examinate, în condiţiile în care termenul prevăzut de lege este de cinci luni. De exemplu, pentru perioada 2013 - 2015, situaţia se prezintă astfel: în 2013, timpul mediu a fost de 18,21 luni; în 2014, timpul mediu a fost de 14,63 luni; în 2015, timpul mediu a fost de 9,6 luni.

După ce la conducerea ANC a fost numită Iulia Ciobanu, în februarie 2016, Andrei Tinu a trimis premierului Dacian Cioloș un memoriu în care spunea că „numirea doamnei Ciobanu ca președinte al ANC și modul netransparent de selecție nu fac decât să mențină un climat tensionat, care contribuie astfel la adevărata degradare a activității instituționale, nicidecum la implementarea unor standarde de profesionalism”.

Andrei Tinu este fiul jurnalistului Dumitru Tinu și a fost, în perioada 2013-2015, vicepreședinte al Tineretului Social Democrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri