Departamentul pentru strategii guvernamentale, desființat la doar 11 luni de la înființare

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
dancila gov ro
Viorica Dăncilă. Foto: Gov.ro

Cabinetul Viorica Dăncilă are pe ordinea de zi a ședinței de joi o hotărâre de Guvern prin care se desființează Departamentul pentru strategii guvernamentale, structură înființată în august anul trecut și condusă, timp de circa patru luni, de Felix Rache, fost realizator Antena 3. Potrivit unei anchete PressOne, Departamentul s-a ocupat cu realizarea de sondaje de opinie, cumpărarea de costume populare românești, de ziare și DVD-uri, dar și cu finanțarea a două concerte, de Crăciun și de Anul Nou.

dancila gov ro
Sursă foto: gov.ro

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Secretariatul General al Guvernului preia atribuțiile, structurile, numărul de posturi și personalul Departamentului pentru strategii guvernamentale, structură fără personalitate juridică în subordinea prim-ministrului, finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, care se desființează”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern aflat joi pe ordinea de zi a Cabinetului Dăncilă.

Oficial, Departamentul pentru strategii guvernamentale, înființat în august 2017 prin HG nr. 596/2017, avea ca obiective principale: „fundamentarea strategiilor și a direcțiilor de acțiune la nivel guvernamental pe baza analizelor specifice, precum și sprijinirea cunoașterii și înțelegerii de către publicul intern și extern a strategiilor și proiectelor guvernamentale din țară și din străinătate”. Departamentul a primit la înființare 20 de posturi, exclusiv demnitarul și cabinetul lui.

Din septembrie 2017 până în ianuarie 2018, structura a fost coordonată de Felix Rache, realizator Antena 3, fost consilier de stat al premierului Tudose.

Să vedem și cu ce s-a ocupat efectiv Departamentul, așa cum a reieșit dintr-o anchetă PressOne, bazată pe informațiile primite de la SGG. Din bugetul de 3,3 milioane lei avut pe 2017 (adică, din august până la sfârșitul anului), Departamentul a cheltuit:

- 130.000 lei pentru trei sondaje de opinie

- 15.000 lei pentru 20 de costume populare românești destinate paradei desfășurate în Bologna de Ziua Universală a Iei

- 130.000 lei pentru 56.000 de exemplare ale ziarului Informația Harghitei, unica publicație de limbă română din județul Harghita

- 150.000 lei pentru 3.000 de DVD-uri cu filmul „Fixeur”, regia Adrian Sitaru

- 100.000 lei pentru două concerte, de Crăciun și de Anul Nou

- 571.000 lei pentru cărți educative și materiale promoționale "destinate să fie oferite în cadrul unor acțiuni de comunicare publică organizate sau sprijinite de Guvern, având ca public țintă preșcolari și elevi din ciclul preuniversitar, îndeosebi copiii proveniți din medii defavorizate".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri