Deputat USR: Guvernul ne spune că situația e sub control. Cifrele arată contrariul

Data publicării:
2017_02_06_usr.claudiunasoi_rsz_crp

Deputatul USR Claudiu Năsui contrazice declarațiile premierului Mihai Tudose, potrivit cărora sunt suficienţi bani la buget. „Nici după sacrificarea investițiilor, tot nu ajung banii pentru salarii”, spune el.

După toate veștile legate de bugetul apărării care au culminat cu demiterea ministrului apărării, haideți să ne uităm puțin pe cifre pentru a distinge realitatea de ficțiune. Guvernul ne spune că situația e sub control și că sunt bani pentru tot ce și-au propus. Cifrele, însă, arată contrariul”, afirmă Claudiu Năsui.

Potrivit acestuia, Armata a avut, în bugetul 2017, cei mai mulți bani din istorie.

„Jumătate din fonduri trebuiau să se ducă spre investiții, cealaltă era alocată cheltuielilor curente. Dar, dacă așa trebuia să stea lucrurile în teorie la începutul anului, după 8 luni de execuție bugetară vedem exact pe ce s-au dus banii armatei. În proporție de 90% s-au dus pe acele cheltuieli curente, mai ales pensii și salarii”, mai spune deputatul.

„Banii care trebuiau folosiți pentru înzestrare (echipamentele armatei române fiind foarte vechi) au fost bugetați fără nicio intenție de a fi cheltuiți, efectiv în bătaie de joc. Din 7.9 miliarde cât trebuiau să reprezinte investițiile, la 8 luni s-au cheltuit efectiv doar 0.6 miliarde (8.15%). Salariile și soldele militarilor au fost crescute iresponsabil, fără a se asigura surse de finanțare, pe baza minciunii că „vor fi bani”. Principiul pe care pare să-l fi aplicat guvernul este că rachetele Patriot nu votează, militarii și pensionarii da. Acum că este evident că nu sunt bani nici măcar pentru salarii, darămite pentru înzestrare, ministerul a eșalonat plata salariilor astfel încât să amâne plățile până spre sfârșitul lunii așteptând ca rectificarea să rearanjeze lucrurile”, mai spune deputatul din opoziție.

„În graficul acesta putem vedea mai clar ce s-a întâmplat la Ministerul Apărării de la începutul anului și până acum. În teorie trebuia să avem alocarea bugetară din bugetul aprobat la începutul anului. În realitate după 8 luni vedem că au fost sacrificate investițiile pentru a face față plăților salariilor și soldelor mărite. Problema acum este că nici după sacrificarea acestor investiții, tot nu ajung banii pentru salarii”, concluzionează Claudiu Năsui.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri