Deputații nu știu să voteze

Data publicării:
vot cartela

Acuzaţii de plângere penală, cereri de demisie şi uşi blocate în Camera Deputaţilor. De aproape două săptămâni în camera inferioară a Parlamentului totul pare îngheţat în jurul unei probleme care nu-şi găseşte rezolvare. Votul asupra legii defămării, cum a numit-o presa. E contestat sistemul de vot electronic, care a costat 500 de mii de euro, desigur din bugetul statului. Aparatul tehnic spune că softul funcţionează la secundă, iar raportul întocmit de Secretariatului General al Camerei Deputaţilor arată că 17 deputaţi, chiar din tabăra PSD fie nu au votat, fie au votat greşit legea şefului de partid Liviu Dragnea. Documentul îi contrazice şi pe o serie de liberali, care susţin că au votat împotriva legii.

Ionuţ Vulpescu este unul dintre deputaţii PSD care pot fi bănuiţi fie că nu a vrut să voteze legea iniţiată de Liviu Dragnea, fie că a încercat să influenţeze rezultatul. A refuzat să clarifice situaţia.

Raportul care a analizat votul din data de 17 februarie scrie că fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a votat de nouă ori. Corect o dată pentru prezenţă, şi greşit ulterior. A scos şi introdus cartela de mai multe ori într-un timp scurt, ceea ce a dat numărătoarea voturilor peste cap.

Concluzia? În mai puţin de zece minute, același vot a avut dublă interpretare. În plus, raportul conducerii Camerei arată că zece deputaţi PSD care aveau cartelele introduse în aparat, totuşi nu au votat legea şefului lor de partid.

Erau în aceeaşi situaţie şi Vlase şi alţii, alţi colegi de-ai noştri. Deci doamna ministru (Rovana Plumb, fost ministru al Muncii – n.r.) mi-a fost martor atunci când s-a votat pentru că, mă rog, nu voiam să am probleme. Să zică cineva că nu am fost de acord şi că nu am votat legea”, spune Vasile Popeangă, depuat PSD.

Semne de întrebare ridică şi votul unui alt deputat PSD. Gabriel Vlase, vicepreşedinte în Camera Deputaţilor a votat primele opt legi corect, dar nu a votat legea lui Liviu Dragnea. Alţi 19 parlamentari au procedat la fel. În plus, 14 deputaţi nu au folosit corect cartela. Printre ei, șapte de la PSD, unul de la ALDE şi patru de la PNL.

E posibil ca eroarea să fi apărut pentru că a fost introdusă invers cartela.

PSD a amenințat că va depune şi o plângere penală in REM şi a cerut demisia de onoare a celor doi secretari ai Camerei Deputaţilor. Social-democrații nu au dus însă demersurile la capăt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri