Deputatul USR Claudiu Năsui: „Guvernul a falsificat cifra deficitului pentru anul 2018”

Data actualizării: Data publicării:
claudiu nasui

Deputatul USR Claudiu Năsui susține că guvernul încearcă să se încadreze în ținta de deficit de 3% prin amânarea unor plăți, inclusiv prin amânarea rambursărilor de TVA, și acuză guvernul că a „sabotat economia prin reținerea banilor întreprinderilor românești”.

„În luna martie ANAF-ul rambursează TVA de 2,6 miliarde de lei: o sumă foarte mare, mai ales ținând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei (din ianuarie până în octombrie 2018). În luna noiembrie 2018, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani.”, a transmis Claudiu Năsui, într-un comunicat.

Deputatul USR susține că guvernul „a falsificat cu bună știință” datele privind deficitul bugetar și spune că „statul a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit”, prin întârzierea rambursării TVA-ului: „Statul a luat banii pe TVA, dar când a venit vorba să îi dea înapoi, nu a mai făcut-o. Nu a făcut-o atunci, a făcut-o mult mai târziu cât să nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde.”

„Cifrele din ianuarie contează pentru că deficitul acela de 3% pe care nu trebuie să-l depășim este pe niște standarde care se numesc ESA. Conform acestor standarde, facem o retratare a cifrelor și cheltuielile din ianuarie sunt considerate din anul anterior. De ce? Pentru că e o diferență între momentul în care se face o plată și perioada pentru care ea este aferentă. Adică dacă statul român plătește o factură în ianuarie aferentă lunii decembrie, conform ESA, acea factură apare în cheltuielile din luna decembrie. De aceea au blocat rambursările de TVA și în luna ianuarie: pentru că le afecta deficitul ESA pe anul 2018.”, mai susține Năsui.

Deputatul mai arată că media rambursărilor lunare de TVA în februarie și martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Această sumă este cu mult peste media naturală de 1,4 miliarde și mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni.

„Pentru că criza bugetară s-a agravat pe final de an, guvernul a falsificat cifrele deficitului bugetar prin blocarea rambursărilor de TVA. Glonțul încălcării țintei de deficit ne-a trecut pe la ureche. Faptul că avem un guvern în așa hal de iresponsabil încât să caute mai degrabă să falsifice cifre decât să rezolve probleme este grav. Faptul că același guvern caută să falsifice cifre sabotând economia și blocând rambursările de TVA este și mai grav”, mai spune Claudiu Năsui.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri