Deși realitatea este alta, Dăncilă spune că Iohannis e vinovat că România nu este membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis viorica dancila inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul social-democraţilor, Viorica Dăncilă, a declarat, joi, în conferință de presă, că nu este vinovată, ca fost premier, că România nu a devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, adăugând că vinovăţia aparţine actualului şef al statului care „nu a avut niciun dialog şi nicio negociere pentru obţinerea acestui post”, potrivit Agerpres.

„Nu am ce să restabilesc, pentru că am o relaţie foarte bună cu statele din Peninsula Arabă”, a afirmat Dăncilă, într-o conferinţă de presă, întrebată cum îşi propune să restabilească, în calitate de preşedinte, relaţiile cu lumea arabă, după declaraţiile sale privind mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim.

Ea a adăugat că nu este adevărat că statele arabe au blocat ocuparea de către România a unui post de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU după declaraţiile sale.

„Nu este adevărat, este iarăşi o dezinformare. În ONU sunt 193 de state, dintre care 22 de state sunt state arabe. Uitaţi-vă care a fost votul pentru Estonia şi care a fost votul pentru România. Pentru că nu am devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU nu este vinovată Viorica Dăncilă, nu este vinovat premierul României, este vinovat preşedintele României. Preşedintele României trebuia să vorbească cu fiecare stat din cele 193 de state, nu s-a pierdut cu 22 de voturi ale statelor arabe, s-a pierdut cu o largă majoritate pentru Estonia, pentru că preşedintele României nu s-a implicat absolut deloc, nu a avut niciun dialog şi nicio negociere pentru obţinerea acestui post pentru România”, a susţinut Viorica Dăncilă.

România a pierdut dezastruos locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

Președintele Klaus Iohannis a acuzat declarațiile ”iresponsabile” pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind principalul motiv pentru care România a pierdut masiv sprijinul în Consiliul de Securitate al ONU, unde a ratat postul de membru nepermanent după un vot dezastruos. În opinia şefului statului, s-a creat impresia unei „lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”.

Citiți și:  Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România, după anunțul lui Dăncilă privind ambasada din Israel

România a pierdut voturi din partea țărilor din Orientul Mijlociu și chiar a unor aliați europeni

Anunțul referitor la Ambasada României din Israel a luat pe nepregătite aliații europeni și a generat tensiuni cu parteneri tradiționali din Orientul Mijlociu. Astfel, s-au pierdut voturi de care țara noastră avea nevoie la ONU.

Citiți și:
Minciunile, omisiunile și jumătățile de adevăr din discursul Vioricăi Dăncilă

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri