Deşi unic candidat, Viorel Ştefan a fost respins şi de plenul PE pentru Curtea Europeană de Conturi

Data actualizării: Data publicării:
viorel stefan_govro

Jobul european dorit de vicepremierul Viorel Ştefan e inaccesibil. Candidatura sa pentru poziţia de membru al Curții Europene de Conturi a fost respinsă și de plenul Parlamentului European. Săptămâna trecut a fost refuzat de Comisia de control bugetar. Era un semn care trebuia bine înţeles de guvernul de la Bucureşti. A fost ignorat.

Fiecare stat membru are dreptul la un loc la curtea respectivă, Ştefan era singurul candidat al României şi practic, nu a avut concurent, dar cu toate astea a fost respins.

O poveste similară a mai fost şi în 2006, când propunerea lui Varujan Vosganian pentru funcţia de comisar european a fost respinsă. Atunci politicianul liberal s-a retras totuşi după un prim eşec. Viorel Ştefan însă a mers înainte ca să înregistreze un dublu eşec, în comisie şi în plen.

Postul aparţine României şi ar fi trebuit sa fie o formalitate. În timpul dezbaterilor, mai mulţi eurodeputaţi s-au plâns de rolul pe care Viorel Ştefan l-ar fi avut în blocarea luptei anticorupţie din România. Însă dincolo de asta, respingerea mai ales în comisia de control bugetar ridică semne de întrebare asupra competenţelor. Curtea aceea este un auditor, se ocupă de modul în care sunt cheltuiţi banii.

Un eurodeputat austric a declarat că Viorel Ştefan a fost respins pentru că nu ar fi demonstrat calificarea necesară. Ar fi fost întrebat dacă este sau nu beneficiar de fonduri europene. A răspuns: „Nu știu". S-a descoperit după aia că două firme la care este acţionar ar fi accesat bani comunitari. Şi ar fi conflict de interese.

Croatul, că a fost un tandem al numirii, a trecut fără probleme. Chiar dacă nu ar fi doar o chestiune de competenţă, ci doar de atitudine, modul în care a ajuns să fie privită la nivel european România este îngrijorător.

Acesta este al doilea post călduţ, bine plătit, pe care Ştefan îl pierde. În toamna anului trecut se pregătea pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară. Însă negocierile din partid au dus la un alt rezultat iar PSD a mers cu Leonardo Badea pentru cea mai înaltă funcţie din ASF. Viorel Ştefan totuşi a mers înainte, şi-a depus chiar candidatura la Parlament, lucru care l-a deranjat pe Liviu Dragnea. Acum a deranjat o competitie in care alerga singur, dar a reuşit să o piardă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri