Deținuții, prioritatea parlamentarilor. Val de legi pentru binele lor

Data actualizării: Data publicării:
170207_PARLAMENT_IOHANNIS_BUGET_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Sunt în jur de 20.000 de deţinuţi în acest moment, iar pentru ei aleşii au gândit 15 legi în ultima vreme. Parlamentarii, indiferent de culoarea politică, au pus pe hârtie diferite proiecte în favoarea lor: de la închioarea acasă până la specializări profesionale şi bani de la stat. În spatele acestor demersuri, spun aleşii, stau criticile CEDO cu privire la situaţia din penitenciarele româneşti.

Ca să reducă aglomeraţia din închisori, mulţi parlamentari au soluţia: puşcărie acasă, în weekend în centre specializate sau muncă în folosul societăţii. Deşi proiectul liberalilor a fost în asentimentul celorlalţi aleşi, modificările aduse în comisie au dus la certuri între Putere şi Opoziţie.

„E vorba de toate pedepsele care nu sunt cu violență. Dacă judecătorii ar considera ca respectivii au un grad mare de pericol social le-ar da 7 ani, le-ar da 12 ani”, spune Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice.

„Un proiect foarte bun, credem noi, important pentru ţară, a fost complet denaturat de intervenția PSD. L-au transformat în cu totul şi cu totul altceva”, spune Ioan Cupşa, deputat PNL.

Şi aleşii PSD sau cei de la UDMR au depus proiecte separate cu variante alternative la închisoare, dar şi condiţii mai uşoare. Alte proiecte aduc beneficii condamnaţilor care au comis mai multe infracţiuni. Sunt şi iniţiative care îi scutesc cu totul de pedeapsă pe vinovaţi.

Dacă e găsit cu evaziune fiscală și în timpul procesului dă toți banii înapoi, atunci nu e condamnat. Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să recuperăm banii de la evazioniști sau ddacă vrem să meargă în pușcărie, să nu mai recuperăm niciun ban”, susține Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Cătălin Rădulescu a mai propus iniţiative prin care descurajează denunţul, se îngreunează arestul preventiv dar se instituie şi obligaţia înregistrării oricăror discuţii în cursul urmăririi penale.

Colegii săi sunt preocupaţi şi de viaţa după puşcărie. Ei vor cei care ies pe poartea închisorii să aibă masă, casă, medicamente şi transport pentru trei luni.

„Există deţinuţi care vin din medii defavorizate, care sunt foarte săraci şi care în prima zi in care ies din penitenciar nu au nicio alternativă”, spune Florin Manole, deputat PSD.

„Dacă ne uităm pe modul în care societăţile occidentale au soluţionat problema recidivei vom vedea că măsurile sunt exact cele propuse prin acest proiect de lege”, adaugă Gabriel Andronache, deputat PNL.

Preocupat de soarta celor peste 20.000 de deţinuţi este şi Ministrul Justiţiei. Tudorel Toder a dat un ordin prin care stabileşte ce ar trebui să ofere închisorile româneşti: fiecare deţinut ar trebui să beneficieze de cel puţin patru metri pătraţi, ar trebui să aibă lumină naturală, aerisire, dar şi acces la electricitate.

Pentru că aceste condiţii sunt imposibile acum la noi, ministrul e gata să ofere despăgubiri.

„Avem exemplele altor state: Ungaria, Italia care au dat şi 5 euro pe zi de detenţie necorepunzătoare”, spune Tudorel Toader, ministrul Justiției.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri