Diana Șoșoacă vrea pedepsirea celor care scriu „știri antiromânești” cu 5 ani de închisoare

Data publicării:
diana sosoaca la protest
Diana Șoșoacă vrea pedepsirea antiromânismului. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Un proiect de lege inițiat de senatoarea independentă Diana Șoșoacă, care prevede pedepsirea „antiromânismului” cu închisoare până la 10 ani, intră în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților. Șoșoacă mai vrea pedepsirea cu până la 5 ani a celor care scriu știri sau distribuie informații, materiale antiromanești. Proiectul a fost respins de Senat și a ajuns săptămâna trecută la Camera Deputaților, care e cameră decizională.

 Astfel, potrivit proiectului de lege pe care l-a inițiat Diana Șoșoacă, fapta unei persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații, materiale antiromanești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum și deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiromanești constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. De asemenea, „constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, mai prevede proiectul de lege inițiat de Diana Șoșoacă.

În expunerea de motive Diana Șoșoacă face referire la Emil Cioran, Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu.

„Antiromânismul declarativ e un prim simptom al unor posibile evoluții politice îngrijorătoare. În forma sa activă, acută, favorizată de un context propice, antiromânismul se va concretiza previzibil în acțiuni agresive, îndreptate contra ordinii constituționale și a siguranței naținale”, scrie Șoșoacă în expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta iniţiativă legislativă se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români”, mai explică Șoșoacă.

Pe 8 noimebrie Senatul a respins legea senatoarei Șoșoacă, iar proiectul a ajuns la Camera Deputaților care este cameră decizională.

Nu este pentru prima dată când un astfel de proiect este depus în Parlament. În 2018 mai mulți deputați de la PMP, PNL, PSD și USR au semnat pentru o lege pentru pedepsirea „antiromânismului”. Ulterior, deputații USR, Cristian Seidler și Bogdan Rodeanu și-au retras semnătura. Legea a fost respinsă de Senat și se află, de asemenea, la Camera Deputaților.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri