Discuție Bogdan Aurescu - Jens Stoltenberg despre amenințările hibride și viitorul NATO

Data publicării:
Romanian Foreign Minister Bogdan Lucian Aurescu answers journalists questions prior to an EU foreign affairs council in Luxembourg
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: Profimedia

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică vineri cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi oficiali au discutat despre viitorul Concept Strategic al NATO, dar și despre temele prioritare de pe agenda aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, care va avea loc la începutul lunii decembrie.

Șeful diplomației române i-a prezentat lui Jens Stoltenberg evaluarea țării noastre privind prioritățile strategice care se conturează în momentul de față, în discuția privind elaborarea viitorului Concept Strategic al NATO, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu „a evidențiat, în mod detaliat, situația dificilă din Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze, generată de acțiunea părții ruse, situație ce creează impredictibilitate și instabilitate, cu evidente efecte negative pe plan social și economic în această țară”, se mai arată în comunicat.

„Șeful diplomației române s-a referit la importanța aprofundării cooperării cu partenerii Alianței și a intensificării sprijinului pentru aceștia, inclusiv pe dimensiunea combaterii amenințărilor hibride, consolidarea dimensiunii securității energetice și întărirea rezilienței. În consecință, a evidențiat că Noul Concept Strategic al NATO va trebui să abordeze în mod corespunzător întreaga gamă de amenințări hibride și că va trebui acordată atenție crescută palierului de securitate energetică și consolidare a rezilienței, inclusiv a partenerilor NATO. Ministrul Bogdan Aurescu arătat, de asemenea, că dimensiunea energetică poate constitui un domeniu prioritar în care se poate consolida cooperarea NATO-UE”, se precizează în comunicat.

La rândul său, Jens Stoltenberg „a asigurat că NATO monitorizează cu atenție evoluțiile pe palierele abordate, Alianța manifestând vigilență crescută cu privire la amenințările hibride și implicațiile acestora pe dimensiunea de securitate”, menționează comunicatul, precizând că secretarul general NATO împărtășește „abordarea părții române”.

Discuțile pe aceste teme între cei doi oficiali vot continua cu prilejul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri