DOCUMENT. Lista celor 7 întrebări lăsate de Dragnea lui Iohannis, după consultări

Data actualizării: Data publicării:
consultari iohannis dragnea psd

Liviu Dragnea a anunțat miercuri, după consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pe tema legilor justiției, că i-a lăsat șefului statului un set de 10 principii și unul de șapte întrebări, la care ar dori răspuns. Digi24 a intrat în posesia documentului.

Citiţi şi: Ce înseamnă pentru Dragnea lovitura dată prin Toader lui Lazăr

Ieri, Dragnea a citit lista cu cele 10 principii, dar nu a vrut să spună care sunt întrebările adresate președintelui.

Iată că, în setul de 7 întrebări, Dragnea îi reproșează președintelui că a convocat consultările pe tema justiției după și nu înaintea adoptării legilor de către Parlament.

PSD îi reproșează lui Klaus Iohannis că nu a intervenit împotriva protocoalelor secrete dintre SRI și instituțiile din justiție.

De asemenea, în opinia PSD, președintele nu a intervenit pentru restabilirea încrederii în justiție atunci când mai mulți magistrați au acuzat presiuni din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor.

Social-democrații îi mai reproșează șefului statului că nu a reacționat în mod public la sustragerea unor documente din arhiva SIPA.

La întrebarea numărul 5, PSD îl întreabă pe Iohannis de ce nu a „schițat măcar un semn de îngrijorare” la adoptarea OUG 6/2016.

PSD vrea răspuns și cu privire la insistența cu care Klaus Iohannis a sesizat la CCR două din cele trei legi ale justiției, acuzându-l de obstrucționarea Parlamentului.

Documentul se încheie cu o întrebare legat de poziționarea lui Klaus Iohannis față de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI și justiție, deoarece unul dintre semnatari încă ocupă funcția în care l-a numit.

Ce a declarat Liviu Dragnea după consultări

A fost o discuţie pot să zic eu relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile justiţiei, pentru a relua procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că este ordonanţa 92 în Parlament care intră în procedură parlamentară, care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Dragnea, după întâlnirea delegaţiei PSD cu preşedintele Iohannis.

„Noi n-am respins niciodată o discuţie despre sistem de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile la care au fost şi mai sunt supuşi cetăţenii de o parte din sistem de justiţie din România”, a adăugat el.

„Nu am venit să le luăm vreun angajament în fața președintelui”, a mai spus Dragnea.

Președintele PSD a precizat că nu vor fi preluate toate recomandările Comisiei de la Veneţia, dând ca exemplu înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi.

De asemenea, în privinţa pensionării anticipate a magistraţilor, Dragnea a spus că aceasta a fost o recomandare a CSM şi trebuie văzut dacă se ţine cont mai mult de CSM sau de Comisia de la Veneţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri