DOCUMENT. Ludovic Orban explică PSD-ului de ce nu se votează starea de alertă

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban le cere parlamentarilor responsabilitate
Ludovic Orban în Parlament. Foto: InquamPhotos/George Călin

Premierul Ludovic Orban a transmis miercuri un răspuns celor doi președinți ai Parlamentului în care explică de ce a ales doar să „informeze” Parlamentul fără a cere încuviințarea prelungirii stării de alertă, care ar fi presupus ca hotărârea să poate fi modificată și mai apoi votată de parlamentari. 

„Procedura invocată (n.r. de solicitare a încuviințării) se referă la momentul instituirii stării de alertă prin raportare la legea 55/2020. (...) Pentru situația prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul institurii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuția Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviințare. Or, Guvernul României nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentului României”, se arată în răspunsul premierului Ludovic Orban.

Ludovic Orban precizează că Parlamentul este cel care trebuie să decidă calea de urmat. 

Citește și Cum a încurcat Ludovic Orban planurile PSD de modificare a stării de alertă. Parlamentul a decis să îi scrie premierului

Conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviințeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Legea nu precizează însă că Guvernul este obligat să ceară încuviințarea în cazul în care este prelungită starea de alertă. Astfel, prin prelungire, Ludovic Orban a considerat că Parlamentul trebuie doar să fie informat. Premierul profită de o scăpare legislativă din Legea 55/2020 modificată chiar de PSD.

În ședința Birourilor Permanente Reunite, conducerea Parlamentului a decis să îi scrie premierului Ludovic Orban să îi ceară să solicite „încuviințarea”, care presupune că starea de alertă poată fi modificată de Legislativ.

În răspunsul său, premierul Orban a transmis Parlamentului și analiza factorilor de risc și nota de fundamentare a deciziei de a prelungi starea de alertă pentru 30 de zile.

Citește AICI răspunsul premierului Ludovic Orban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri