Dosarul Tel Drum. Ce a spus Ponta despre Dragnea procurorului DNA

Data actualizării: Data publicării:
victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015

În declarația de martor dată în 18 septembrie 2017, ex-premierul Victor Ponta a oferit detalii interesante procurorului care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal și Liviu Dragnea. Inclusiv despre modul autoritar în care acesta conduce PSD și despre cum discutau cu el primarii și șefii de consilii județene atunci când era vorba despre alocarea de fonduri.

victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015
Sursă foto: Facebook

Îmi amintesc că a existat un conflict între domnul Dragnea și domnul Teodorovici pe care eu a trebuit să îl mediez, în 2014 sau 2015, nu îmi amintesc data. Domnul Dragnea l-a acuzat pe domnul Teodorovici de faptul că a sesizat OLAF cu privire la proiecte cu finanțare europeană accesate de CJ Teleorman și executate de firma Tel Drum, că ar fi sesizat în mod neadevărat OLAF. Am avut o discuție în trei pe această dilemă”, a spus Victor Ponta procurorului DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, potrivit unor fragmente din declarația de martor publicate de luju.ro.

Întrebat dacă Liviu Dragnea avea vreun cuvânt de spus în ceea ce privește banii alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Ponta a răspuns: „După ce nu a mai fost ministru, domnul Dragnea mi-a propus-o pe doamna Shhaideh pentru a fi ministru și mai știu că atât președinții de consilii județene și primarii au discutat întotdeauna de PNDL cu domnul Dragnea sau cu cele două persoane desemnate de domnul Dragnea, respectiv Sevil Shhaideh care era secretar de stat și Mihai Busuioc”.

Cât despre locurile în care aveau loc întâlnirile la nivel înalt din PSD, ex-premierul PSD a declarat că a avut „întâlniri politice cu colegi din PSD”, la „hotelul Turris din Turnu Măgurele și la o cabană de vânătoare de pe drumul național care leagă Turnu Măgurele de Alexandria”. „Acolo am fost de mai multe ori”, a spus Ponta. Întrebat de procuror dacă invitațiile veneau din partea lui Liviu Dragnea, Ponta a confirmat: „Da, el era gazda și organizatorul întâlnirilor”.

Ulterior, procurorul îl întreabă pe fostul premier social-democrat: „În fotografiile prezentate este imobilul în care ați susținut că aveați întâlnirile cu colegii de partid din Teleorman”. Ponta oferă un răspuns interesant, care ar putea explica, într-o oarecare măsură, atacurile tot mai acide pe care Liviu Dragnea le lansează la adresa SPP și la adresa directorului Serviciului: „Da, cred că așa arată, cu siguranță în mod detaliat vă pot pune la dispoziție ofițerii SPP detalii cu privire la loc”.

Declarația de martor dată de Victor Ponta are nouă pagini și este datată 18 septembrie 2017.

Luni, cu prilejul audierii la Înalta Curte de Casație și Justiție, Ponta a spus că a cerut DNA să precizeze oficial calitatea sa în dosarul Tel Drum. „Domnul Dragnea a mai spus o dată ieri, la supărare, că sunt denunțător în dosarul său și cred că de data asta nu este o chestie între doi oameni. E ceva important, totuși, milioane de oameni m-au votat pentru prim-ministru, șef de partid și trebuie să știe adevărul. Motiv pentru care astăzi voi depune o cerere la DNA pentru ca să mi se precizeze dacă am calitatea de martor, cum au mulți alții, sau dacă am calitatea de denunțător. (...) Dacă domnul Dragnea astăzi aduce o hârtie, un denunț al meu, sau dacă DNA spune că sunt denunțător, tot astăzi îmi dau demisia din Parlament și ați scăpat de mine din politică. Dacă eu aduc hârtia din care rezultă că sunt martor, sau domnul Dragnea în final îi vine mintea la cap și scoate declarația de martor, nu mai e chestie de scuze, trebuie să demisioneze din Parlament pentru că milioane de oameni au fost mințiți”, a declarat Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a reacționat, luni, arătând că nu discută cu turnătorii şi şantajiştii şi susţinând că Victor Ponta „nu ştie în ce s-a băgat”. „Mie nu-mi place să conversez nici cu turnătorii, nici cu şantajiştii. În al doilea rând, inclusiv astăzi, cererea pe care a ticluit-o la sfatul celor două prietene pe care le are în DNA este în fapt o plângere penală în care mă acuză de intimidarea martorilor. Trei - denunţul public făcut la Hotnews l-a văzut toată lumea şi îl poate reciti toată lumea. Patru - eu nu mă duc pe discuţia de formă, că nu scrie nicăieri «denunţ» sau este vorba de conţinutul acelei declaraţii. Cinci - cu părere de rău spun, nu ştie în ce s-a băgat”, a declarat Dragnea, la Parlament.

În 13 noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri.

Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri