Dragnea: Ar fi bine ca procurorii să ancheteze pentru aflarea adevărului, nu să acţioneze pe comandamente politice

Data publicării:
180214_dragnea_PSD_CEX_000_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că „statul paralel” nu a fost distrus odată cu plecarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi că el speră ca la un moment dat să se ajungă în România ca „o parte dintre procurori să acţioneze cu bună-credinţă şi pentru aflarea adevărului şi prin respectarea legii şi să înţeleagă exact independenţa pe care nimeni nu le-a ştirbit-o”.

180214_dragnea_PSD_CEX_000_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat, în conferinţa de presă susţinută luni după-amiază la Parlament, dacă noul procuror-şef al DNA ar putea fi numit după ce intră în vigoare noile legi ale justiţiei care modifică procedura de numire a procurorilor de rang înalt, Dragnea a spus că ministrul Justiţiei nu trebuie să aştepte atât: „Va fi o decizie a ministrului Justiţiei. Nu văd de ce ar trebui să aştepte ministrul Justiţiei până când vor intra în vigoare noile legi. E aceeaşi procedură, nu s-a schimbat nimic. (…) Nu cred că trebuie să aştepte modificarea legilor justiţiei, este un loc vacant, are atributul propunerii, cred că va trebui să declanşeze procedurile”.

El a mai spus că „statul paralel” nu a fost distrus odată cu plecarea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi deoarece este vorba despre „o cacacatiţă mult mai mare”.

„Eu doar îmi exprim speranţa ca la un moment dat să ajungem în România ca o parte dintre procurori să acţioneze cu bună-credinţă şi pentru aflarea adevărului şi prin respectarea legii şi să înţeleagă exact independenţa pe care nimeni nu le-a ştirbit-o, ba dimpotrivă, sau nimeni din clasa politică nu le-a ştirbit-o, ba dimpotrivă, independenţa lor a fost ştirbită de anumite acţiuni, gesturi, chiar presiuni. Ar fi bine să ancheteze şi să facă cercetări având două obiective esenţiale - aflarea adevărului şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu să acţioneze pe comandamente politice”, a mai spus Dragnea, potrivit News.ro.

Chestionat cu privire la garanţiile pe care le are că noul şef al DNA nu va fi din “statul paralel”, el a susţinut că nu are nicio garanţie, fiind vorba despre o problemă de sistem.

„Nicio garanţie. Doar discuţia despre cine e şeful DNA este insuficientă şi ne şi păcăleşte. Asta este o problemă de sistem, de abordare. Până la urmă, un stat de drept, din punctul meu de vedere, este un stat în care trebuie să funcţioneze domnia legii şi în care orice cetăţean român să aibă mai mari speranţele că, dacă este nevinovat, nu păţeşte nimic. Asta este una dintre marile probeme: teroarea, nesiguranţa”, a adăugat Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri