Dragnea: Cabinetul Grindeanu va fi învestit pe 4 ianuarie

Data actualizării: Data publicării:
Dragnea_GRINDEANU_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Liderul social-democrat a prezentat, într-o conferință de presă, calendarul parlamentar pentru instalarea noului Guvern. Președintele PSD a trecut în revistă și o serie de măsuri incluse în programul social-democrat de guvernare care vor putea fi aplicate de la 1 februarie, în condițiile în care Guvernul PSD-ALDE va fi învestit după data de 1 ianuarie.

Dragnea_GRINDEANU_00_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Pe 3 ianuarie, social-democrații sunt convocați la ședința Comitetului Executiv pentru a valida componența viitorului Cabinet. O ședință similară ar urma să țină și conducerea ALDE, al doilea partid care participă la formarea noului Guvern.

Premierul desemnat va prezenta tot pe 3 ianuarie, după-amiaza, structura Cabinetului, componența Cabinetului și programul de guvernare.

Pe 4 ianuarie, ar urma să aibă loc Birouri Permanente reunite, audierea miniștrilor propuși și votul în plenul celor două Camere.

„Vom trimite o scrisoare președintelui pentru ca la ora 19.00, pe 4 ianuarie, să avem jurământul în fața președintelui”, a mai precizat Liviu Dragnea.

Dacă membrii noului Cabinet vor depune joi jurământul la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis, prima ședință a Guvernului PSD-ALDE ar putea avea loc în aceeași seară, în vederea adoptării ordonanței de organizare a Cabinetului și a proiectului de lege de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe în vacanța parlamentară.

Întrebat despre mandatul de președinte al Consiliului Județean Timiș, premierul desemnat a precizat că își va prezenta demisia după ce noul Guvern va fi învestit.

Cât despre prima vizită la Palatul Victoria, Sorin Grindeanu a explicat că aceasta se va produce „în momentul în care toate procedurile vor fi finalizate”, inclusiv cele de la Palatul Cotroceni.

Președintele social-democrat, Liviu Dragnea, s-a referit în detaliu și la măsurile propuse de PSD spre a fi aplicate de la 1 ianuarie, măsuri care pot fi aplicate acum doar de la 1 februarie. „Din păcate, suntem practic la 20 de zile de la alegeri. (...) Unele măsuri vor fi aplicate de la 1 februarie. Nu știu dacă asta s-a urmărit, dar ăsta este efectul”, a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, printre măsurile care vor fi amânate se numără creșterea salariului minim pe economie, majorarea burselor pentru studenți, scăderea prețului medicamentelor cu 35% și creșterea salariilor în administrația publică locală cu 20%. De asemenea, pe lista măsurilor amânate se înscrie și majorarea salariilor actorilor cu 50%. „În luna ianuarie, actorii vor avea aceleași salarii mici pe care le au acum”, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind desemnarea drept premier a lui Sorin Grindeanu, propunerea PSD-ALDE. Anunțul desemnării a fost făcut, în premieră, printr-un comunicat de presă. De obicei, persoana desemnată pentru funcția de premier era anunțată de șeful statului printr-o conferință sau declarație de presă la Palatul Cotroceni, în prezența prim-ministrului desemnat.

Decretul privind desemnarea lui Grindeanu a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Semnarea decretului a survenit după întâlnirea pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o, joi, la Palatul Cotroceni, cu Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu a fost a doua propunere făcută de coaliția PSD-ALDE pentru funcția de prim-ministru, după ce șeful statului a refuzat nominalizarea lui Sevil Shhaideh. „Am ales să nu aruncăm ţara într-o criză politică. Am propus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu şi susţine această propunere, ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu. Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorât pe cineva... Sper că această propunere să fie luată în serios”, declara Dragnea la momentul anunțării numelui lui Sorin Grindeanu.

Liderul PSD l-a catalogat pe premierul propus drept „un coleg care este loial în primul rând programului de guvernare al PSD şi partidului” şi care „are capacitatea să înţeleagă ca acel program este îndreptat către români”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri