Sari la conținut

Dragnea, contrazis. Creșterea de 899%, „artificiu pur pescăresc”

După ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în primele trei luni ale anului 2017, ar fi intrat în România 2.977 milioane de lei din fondurile europene, ceea ce ar însemna o creștere cu 899% față de aceeași perioadă a anului 2016, un fost consilier al lui Dacian Cioloș spune că șeful social-democraților apelează la „un artificiu pur pescăresc”. Ionel Dancă mai arată că, pe primele două luni, ar fi fost, de fapt, o scădere de 60% în ceea ce privește absorbția fondurilor UE.

dragnea rade_PSD_MINISTRII_49_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Întors din vacanța de Paște, președintele PSD a făcut, joi seară, în studioul unei televiziuni, bilanțul primelor o sută de zile de guvernare Grindeanu. Din toate cifrele optimiste prezentate de Dragnea - venituri mai mari cu 7%, investiții străine majorate cu 45%, etc. - atenție a atras în special situația fondurilor europene, care ar fi înregistrat, potrivit șefului PSD, o creștere spectaculoasă de aproape 900%. „Fonduri europene, aici este cea mai mare creștere (...) Noi vorbim aici de plăți, de euro intrați în România, nu vorbim de prognoze. În trimestrul I 2016, au intrat 298 milioane lei, iar în trimestrul I 2017 au intrat 2,977 miliarde (...) Principalul merit aici este al agriculturii. De ce? Pentru că, așa cum am stabilit în programul de guvernare, una din prioritățile majore ale noastre este să dăm subvențiile în avans”, a explicat Dragnea.

Fostul consilier de stat Ionel Dancă îl contrazice însă pe șeful PSD: „Dacă se referă la subvențiile din agricultură, e un artificiu pur pescăresc pentru că acestea nu sunt venituri reale la bugetul general consolidat. Ele doar tranzitează buzunarul statului și pentru prima dată au fost incluse în bugetul statului pentru a face astfel de raportări. Iar dacă se face comparația cu plățile din agricultură în 2016, trebuie spus că, la începutul anului trecut, softul pentru aceste plăți nu era funcțional și, tocmai datorită eforturilor de anul trecut, era obligatoriu ca sumele pentru fermieri să ajungă la ei la timp în acest an”.

Mai mult, fostul consilier al lui Dacian Cioloș arată, în postarea pe Facebook, că pe primele două luni ale anului 2017, din datele publicate de Ministerul de Finanțe, rezultă o reducere a fondurilor europene atrase. „Dragnea s-a întors din Maldive cu povești pescărești de îngheață Oceanul Indian. Spune că fondurile primite de la UE au crescut cu aproape 900% față de primul trimestru din 2016! 900%!!! Datele publicate de Finanțe pentru primele două luni arată o scădere de 60%!”, mai arată Dancu, exemplificând cu o situație oficială.

Screen fonduri europene2