Dragnea despre blocarea inițiativei UE: Nu sunt de acord ca România să fie aruncată într-o dispută cu SUA

Data actualizării: Data publicării:
dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns în termeni foarte acizi întrebărilor jurnaliștilor referitoare la decizia Ministerului Afacerilor Externe de a se opune iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim. Liderul PSD a arătat că președintele Klaus Iohannis și toți cei care critică decizia MAE ar trebui să „explice de ce România trebuie să aibă o acțiune de condamnare a principalului și puternicului aliat strategic Statele Unite”.

„Mandatul pe care înțeleg că l-a avut (ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu - n.r.) a fost unul echilibrat. Eu vă spun încă o dată poziția mea. Unde, cu cine s-a consultat președintele Iohannis, cu cine s-au consultat cei cu epoleți care activează la diverse site-uri sau publicații să considere și să decidă că interesul României este să iasă public și să condamne o acțiune a Statelor Unite? Aici trebuie să vină explicații foarte clare. În condițiile în care noi suntem membri NATO, în condițiile în care pentru noi acțiunile de dezvoltare a înzestrării armatei, de dezvoltare a industriei de Apărare, de dezvoltare a parteneriatului strategic cu SUA, de poziție geografică foarte aproape de Rusia, să ne explice de ce România trebuie să aibă o acțiune de condamnare a principalului și puternicului aliat strategic Statele Unite. Când vom avea aceste explicații asumate clar, explicate clar, nu după ureche, atunci putem discuta. Ca România să fie aruncată într-o dispută cu Statele Unite, eu nu sunt de acord cu asta. Cine vrea să facă lucrul ăsta să-și asume și să explice”, a declarat, cu iritare, președintele PSD.

Întrebat cu cine s-a consultat Teodor Meleșcanu atunci când a decis să se opună inițiativei Uniunii Europene, Liviu Dragnea a fost evaziv: „Ministerul de Externe are atribuții foarte clare. Ministrul de Externe trimite propuneri de mandat și dă sarcini reprezentanților diplomatici ai României”.

După care a lansat un nou atac la adresa președintelui Klaus Iohannis: „Vreau să înțelegeți un lucru: toți am sperat că epoca Băsescu s-a terminat, se pare că epoca Iohannis este mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România în Constituție funcția de tătuc. Există funcția de președinte, cu niște atribuții clare, cu limite clare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

„Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a declarat preşedintele.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât „s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru” pentru că se axa pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.

„Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”, a transmis MAE.

Oficialii MAE au menţionat că „poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia”.

„În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a mai precizat MAE.

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit presei israeliene. În replică, ministrul palestinian de Externe a condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.

Declaraţia UE pe care România, Ungaria şi Cehia au blocat-o avea ca scop, potrivit diplomaţilor israelieni, prezentarea SUA a unei poziţii comune a celor 28 de state membre UE împotriva mutării, în încercarea de a izola şi ridiculiza administraţia Donald Trump înaintea ceremoniei de luni.

Potrivit diplomaţilor europeni citaţi de timesofisrael.com, o versiune a declaraţiei cuprindea trei mari puncte: „Ierusalimul ar trebui să fie capitala ambelor state - Israel şi viitorul stat Palestina; Statutul definitiv al Ierusalimului ar trebui negociat şi determinat prin negocieri între părţi; Statele membre ale UE nu vor urma SUA şi nu îşi vor muta ambasadele la Ierusalim”.

Ungaria, Cehia şi România au obiectat, făcând imposibil ca declaraţia să fie adoptată.

„Ungurii nu au vrut să îl împungă pe Trump în ochi, iar cehii şi românii au în vedere mutarea ambasadelor la Ierusalim, contrar poziţiei UE. Acesta este stadiul în care se afla UE zilele astea”, a spus un diplomat european, citat de corespondentul diplomatic al Channal 10 Barak Ravid.

Ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riad Malki, a condamnat poziţia celor trei state pentru blocarea declaraţiei UE prin care era reafirmată poziţia Europei faţă de Ierusalim şi respingerea planurilor SUA de a muta ambasada din Tel Aviv, potrivit WAFA.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, el a precizat că această poziţie vine în contradicţie cu politicile UE şi reprezintă o clară fracţionare a legii internaţionale, rezoluţiilor ONU, Convenţiei de la Geneva şi principiilor drepturilor omului. În plus, încurajează ocupaţia israeliană de a continua să încalce legea internaţională.

El a afirmat că România, Ungaria şi Cehia vor fi responsabile de consecinţele acestei blocări - „la toate nivelurile” -, în special privind relaţiile cu lumile arabă şi islamică.

Ministrul a avertizat că ţările care urmează propaganda Israelului privind Ierusalimul şi conflictul vor fi considerate partenere la agresiunea împotriva poporului palestinian şi a drepturilor lui.

Malki va continua eforturile de a se asigura că ţările să respingă decizia preşedintelui SUA de a muta ambasada la Ierusalim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri