Dragnea, despre nemulțumirile primarilor: „Win-win situation pentru autoritățile locale”

Data actualizării: Data publicării:
cross hotnews

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține, referitor la discuțiile privind alocarea banilor pentru administrațiile locale, că va fi „win-win situation” (toată lumea câștigă - n.r.): „mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați”.

Dragnea_Valcov_agerpres
Președintele PSD, Liviu Dragnea, si consilierul de stat Darius Vâlcov, în Parlament. Sursă foto: Agerpres

Win-win situation pentru autoritățile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.)”, scrie Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Președintele PSD susține că aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA.

„Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, mai scrie liderul PSD.

Primarii marilor oraşe sunt acum la discuţii cu premierul Viorica Dăncilă. Şeful Executivului a amânat începerea şedinţei săptămânale de Guvern pentru această întâlnire. La discuţii participă şi consilierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Înainte de întrevedere, primarii municipiilor şi-au făcut fotografii în sediul Guvernului, în aşteptarea premierului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), au ameninţat cu proteste în faţa Guvernului, dacă propunerile nu le sunt acceptate.

„Vom chema şi alţi primari, şi, dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenor din România. Banii nu se iau de la primar sau de la primărie, ci de la cetăţeni”, a anunţat, marţi seară, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor. 

La întâlnirea cu primarii de municipii, care a avut loc marţi, au participat consilierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Premierul Viorica Dăncilă, invitată la discuţii de către primari, nu a fost prezentă.

primari Guvern 300119 (9)
primari Guvern 300119 (9)

„Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru care am promis că mâine, într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la şedinţă”, a declarat, marţi seară, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei.

Acesta a refuzat să detalieze cele două propuneri. Teodorovici a afirmat că veniturile primăriilor au crescut constant în ultimii ani, fiind vorba despre o creştere de circa cinci miiarde de lei.

La rândul lor, primarii au criticat atitudinea Guvernului. Ei au au afirmat că cer o treime din bugetul statului, precizând că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi.

„Regret că am ajuns în această postură, să cerem drepturile cetăţenilor din localităţile noastre. Cetăţenii contribuie la acest impozit pe venit general. Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care îi produc comunităţile să rămână pe plan local. Este regretabil că cifrele noatre nu bat cu cifrele ministrului de Finanţe. Cum să spui că nouă ne-au crescut veniturile în 2018, când noi ştim, şi toţi au vorbit, de marle pierderi”, a mai spus, după şedinţă, Gheorghe Falcă.

Primarii de municipii au cerut, luni, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. 

Ei spun că au aflat din presă despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor - faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale - faţă de procentul de 20 % solicitat.

„Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, au trasmis, luni, primarii de municipii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri