Dragnea îi cere lui Iohannis să iniţieze consultări cu partidele

Data publicării:
Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
Foto: Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că România trebuie să îşi exprime o poziţie „fermă” pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene, motiv pentru care îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice.

Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
Foto: Agerpres

„Partidul Social Democrat (PSD) consideră că România trebuie să îşi exprime o poziţie fermă pentru susţinerea principiului egalităţii  între membrii Uniunii Europene şi  să respingă categoric orice scenariu privind o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice”, afirmă Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat al PSD.

Preşedintele PSD precizează că, în opinia social-democraţilor, „definirea unei poziţii clare şi unitare a României în raport cu situaţia actuală a Uniunii Europene trebuie să devină un obiectiv comun, care să reunească întreaga clasă politică românească”.

Dragnea îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern.

„Prin urmare, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, PSD îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele PSD consideră că „este important ca în cadrul acestor consultări să fie stabilit un mecanism de lucru permanent, cu reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare şi ai Administraţiei Prezidenţiale, care să aibă ca obiectiv armonizarea abordărilor politice în plan extern, în sensul susţinerii interesului naţional al României în relaţia cu instituţiile europene”.

„PSD îşi manifestă susţinerea clară pentru realizarea unui consens politic cu privire la interesul naţional al Românei în cadrul Uniunii Europene”, conchide Liviu Dragnea. 

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a prezentat cinci posibile scenarii privind viitorul Uniunii după şocul reprezentat de Brexit. Acestea merg de la o Europă care se mulţumeşte să fie o piaţă unică şi până la o Uniune Europeană şi mai integrată decât în prezent, trecând printr-o Europă „cu mai multe viteze”.

Şeful CE nu-şi exprimă oficial vreo preferinţă în acest document de aproximativ 30 de pagini, însă îndeamnă statele membre UE să se inspire din el în vederea pregătirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat ferm, miercuri, în întâlnirea cu premierul maltez, împotriva ideilor vehiculate privind o „Europă cu mai multe viteze”, susţinând că asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.

„Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”, preciza un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri