Dragnea îi răspunde lui Iohannis: Președintele folosește în mod abuziv toate instrumentele

Data actualizării: Data publicării:
180515_DRAGNEA_ICCJ_04_INQUAM_Photos_George_Calin

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după votul asupra controversatelor modificări la Codul penal, că anunțul șefului statului cu privire la sesizarea Curții Constituționale nu-l surprinde, deoarece Klaus Iohannis ar fi „blocat” și alte legi importante. Cât despre criticile formulate de Direcția Națională Anticorupție la modificările impuse de majoritatea PSD-ALDE, Liviu Dragnea spune că a venit momentul să răspundă „și la aceste critici”.

180515_DRAGNEA_ICCJ_04_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

„Nu mă surprinde (anunțul șefului statului privind sesizarea CCR - n.r.) pentru că președintele Iohannis a folosit în mod abuziv toate instrumentele și atribuțiile pe care le are în Constituție pentru a bloca și alte legi, legi care țin de guvernare, care țin de programul economic: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, sprijin pentru fermierii români, legea salarizării, pentru a se întârzia, doar, doar la un moment dat poate le iese această dorință care nu are legătura cu democrația de a găsi mijloace prin care acest Guvern să fie dat jos”, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele PSD a mai arătat că Iohannis „trebuie să stea la rând”, în condițiile în care au anunțat intenții similare și „ceilalți din opoziție”.

Întrebat cum răspunde și criticilor formulate de DNA cu privire la modificările aduse Codului penal, președintele PSD a răspuns: „E momentul să răspund și la aceste critici, numai că vreau să le citesc cu atenție. Parlamentul are niște atribuții foarte serioase în arhitectura statului român și anume atributul fundamental al legiferării (...). Până la urmă, noi suntem în situația în care Parlamentul României este amenintat din toate părțile, este presat din toate părțile să voteze într-un fel sau altul sau nu voteze într-un fel sau altul. Când Parlamentul sau altcineva a făcut presiuni asupra unei alte instituții să nu adopte o decizie într-un fel sau altul?”.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului penal a primit în plenul Camerei Deputaților, la doar o zi după votul din Senat, 167 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat adoptarea Codului penal în Camera Deputaților și a anunțat că va contesta atât modificările la Codul penal, cât și pe cele aduse Codului de procedură penală. Iohannis a acuzat PSD că practică o dictatură a majorității în Parlament și că nu a ținut cont de niciun argument adus de Opoziție împotriva modificării codurilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri