Dragnea: În august prezint în PSD o analiză pe referendum

Data publicării:
liviu dragnea - mfax

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus, luni, că la sfârşitul lunii august va prezenta în partid o analiză privind şansele ca referendumul de revizuire a Constituţiei să fie organizat în toamnă. Acesta a vorbit şi despre posibilitatea ca Guvernul să adopte un pachet de măsuri în acest sens.

"Am discutat dimineaţă şi ceea ce am vorbit la BPN-ul trecut a rămas stabilit foarte clar: undeva la sfârşitul lui august vom avea un BPN, un CExN, o întâlnire cu grupurirle parlamentare, probabil pe 28-29-30, să vedem unde. Acolo o să prezint o analiză în ce priveşte şansele pentru ca referendumul să poată să treacă", a spus Dragnea.

El a arătat că majoritatea colegilor săi din BPN consideră că modificarea Constituţiei şi înfiinţarea regiunilor în acest an ar fi foarte importante pentru România.

"Nu e bine să cedăm foarte uşor şi să vedem dacă împreună cu colegii PNL, cu un pachet de măsuri sau acţiuni care să fie adoptate de Guvern, am avea posibilitatea să convingem populaţia ca peste 50% plus unu să vină la referendum. Proiectul de regionalizare va fi gata în septembrie, din punctul meu de vedere. Dacă Constituţia va fi modificată, eu îmi duc proiectul la capăt; dacă nu, o să-l amân", a spus Dragnea.

El a spus, răspunzând unei întrebări, că organizaţiile PSD care au în acest moment probleme privind mobilizarea la referendum sunt aceleaşi organizaţii care au avut "aceeaşi prestaţie" la refrendumul de anul trecut.

"Dar situaţia de anul trecut s-a schimbat. Acum organizaţiile în mod normal trebuie să fie şi sunt mai bine structurate, trebuie să aibă mai multă forţă de organizare, nu mai sunt într-un an în care săreau din alegeri în alegeri. În mod normal ar fi şanse dacă de exemplu s-ar adopta desfăşurarea referendumului în mai multe zile, 3 zile, e voie", a spus Dragnea.

El nu a dorit să detalieze în ceea ce priveşte pachetul de măsuri pe care Guvernul l-ar adopta referitor la organizarea referendumului. Acesta a arătat că nu doreşte să le facă publice până nu le vede premierul Victor Ponta şi până nu vor fi prezentat în BPN şi discutate cu colegii de coaliţie, respectiv PNL, PC şi UNPR.

"Eu vreau să studiem toate posibilităţile legale prin care am putea organiza referendumul în toamnă cu şanse de reuşită. (...) Dacă o să constatăm din analiză că e riscant sau sunt şanse mici să vină 50% plus unu, o să adoptăm o altă strategie", a spus Dragnea.

El a precizat că, dacă se va lua decizia organizării referendului în toamnă, va exista o strategie specială pentru românii din diaspora.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri