Sari la conținut
News Alert

Dragnea: Nu văd niciun motiv serios pentru care preşedintele să ceară demisia premierului

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi referindu-se la solicitarea de demisie adresată de preşedintele Klaus Iohannis premierului Viorica Dănciă, că nu vede niciun motiv serios pentru o astfel de cerere, apreciind că faptul că şeful Executivului merge într-o vizită externă este de bine, nu este de rău. În ceea ce priveşte mandatul pentru vizita premierului în Israel, Dragnea a declarat că "nu trebuie să ia prim-ministrul mandat de la preşedinte" şi a invocat prevederile Constituţiei.

"Eu personal nu am văzut şi nu văd niciun motiv serios pentru care preşedintele să ceară demisia. Doamna prim-ministru a şi anunţat că nu are de gând să demisioneze pentru că, pe de-o parte, nu este un conflict între Guvern şi BNR, iar faptul că merge într-o vizită externă eu cred că este de bine, nu este de rău", a declarat Dragnea.

În ceea ce priveşte vizita premierului în Israel, Liviu Dragnea a declarat că "s-a discutat foarte mult în ultima perioadă despre cine are competenţe constituţionale pe politică externă, "iar în Constituţie, dacă este citită cu atenţie, este, printre altele, un articol foarte împortant în care se spune că Guvernul are atribuţii de politică internă şi politică externă, în limitele mandatului conferit de Parlament".

"În al doilea rând, se vorbeşte de mandat. Nu trebuie să ia prim-ministrul mandat de la preşedinte. Se poate lua mandat de la Parlament, dacă este o chestiune foarte importantă, dar nu era cazul. De asemenea, dacă se vorbeşte despre mandat luat, ar trebui să vedem dacă şi ceilalţi care mai merg prin exterior dacă şi-au luat mandat sau, chiar dacă nu şi-au luat mandat, sau în numele cui au susţinut anumite decizii la Bruxelles, de exemplu, şi dacă au informat apoi ce s-a întâmplat", a mai spus preşedintele PSD.

El a reclamat că, în ceea ce priveşte politica externă a României trebuie să se întâmple ceea ce se convenise la întâlnirea preşedinte premier că "pe politică externă vor avea o colaborare foarte strânsă şi o informare reciprocă în timp real...ceea ce dinspre Cotroceni nu a venit".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage încrederea. Şeful statului a invocat disputa Guvern - BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, vineri seară, că nu va demisiona pentru că nu are niciun motiv, că s-a simţit jignită de aprecierile preşedintelui Klaus Iohannis şi că va merge mai departe. "Voi merge mai departe. Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru", a afirmat Dăncilă. Ea a mai susţinut că preşedintele "dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială".

Pe aceeași temă