Dragnea: Premierul va avea carnet PSD „și nu de o zi, două”

Data actualizării: Data publicării:
160920_ICCJ_DRAGNEA_009_INQUAM_Octav_Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că persoana pe care o va propune șefului statului pentru funcția de prim-ministru va fi membru al formațiunii social-democrate cu vechime. În plus, Dragnea a arătat că ar intenționa ca noul Executiv să fie votat săptămâna viitoare.

160920_ICCJ_DRAGNEA_009_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Întrebat, înainte de prima ședință de grup a noilor parlamentari PSD, dacă propunerea de premier pe care o va face președintelui Klaus Iohannis va ține cont de criteriul carnetului de partid, Liviu Dragnea a răspuns: „Da, categoric”. Șeful PSD a mai precizat că viitorul prim-ministru va avea și vechime în partid, „nu de o zi, două”.

Președintele social-democrat a refuzat, însă, să comenteze numele vehiculate în presă drept propunere de premier: „Eu am văzut foarte multe guverne, sigur diferă în funcție de televiziune. Candidatul pentru prim-ministru va fi propus de PSD și, dacă președintele acceptă propunerea noastră, Guvernul va fi făcut de PSD și ALDE”, a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, este posibil să se cunoască viitorul Executiv înainte de Crăciun, iar votul în Parlament ar trebui dat săptămâna viitoare. „Putem vota Guvernul săptămâna viitoare, în așa fel încât între 12 și 15 ianuarie bugetul să fie aprobat în Parlament. Este foarte important ca bugetul să fie aprobat în jurul date de 15 ianuarie”, a precizat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă numele premierului desemnat de PSD va fi validat printr-un vot al Comitetului Executiv, șeful social-democraților a confirmat: „Mâine, o să cer mandat din partea colegilor mei”.

Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, este cel care a vorbit despre convocarea unui Comitet Executiv al PSD miercuri dimineața. „În acel Comitet Executiv, clar, se va discuta numele cu care președintele (Liviu Dragnea - n.r.) va merge și cred că, în acest moment, singurul care știe numele premierului pe care îl propunem noi este Liviu Dragnea”, a declarat Iordache.

Mâine și poimâine au loc, la Palatul Cotroceni, consultările cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui premier și a formării noului Guvern.

Un mesaj similar le-a transmis Dragnea și senatorilor și deputaților PSD, la prima ședință de grup: „Nu vă angajați în nicio vacanță pentru că sper ca foarte curând președintele să accepte propunerea noastră de prim-ministru”. Șeful social-democraților a adăugat că „chiar era foarte urât să începem Parlamentul cu o vacanță” și le-a spus, ușor ironic, colegilor: „Cred că nu sunteți foarte obosiți după campania electorală”.

Potrivit lui Dragnea, după votarea bugetului, vor intra în discuția Parlamentului „multe legi importante”. „Trebuie să le adoptăm în calendarul pe care l-am prezentat în campanie și pe care românii le-au votat”, le-a mai transmis liderul PSD senatorilor și deputaților social-democrați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri