Dragnea spune că este „exclusă” OUG pe Codurile penale. Ce va face, în schimb, coaliția PSD-ALDE

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea

Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind Codurile penale este exclusă, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.

ACTUALIZARE. După ședința comună a grupurilor PSD și ALDE, jurnaliștii au vrut să afle de la președintele PSD dacă rămâne, totuși, posibilă varianta angajării răspunderii Guvernului. „Nu, nu e vorba de asumarea răspunderii. E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat ce s-a schimbat de vineri încoace, în condițiile în care nu puțini au fost social-democrații care au vorbit explicit despre variantele OUG și angajarea răspunderii, liderul PSD a spus: „S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc la întârzieri. Asta s-a discutat foarte clar și aicea au dreptat, că nu mai are rost să tot lungim, să tot lungim, să tot lungim în condițiile în care au fost dezbateri, totul a fost public, s-a discutat cu argumente, au fost consultări cu toate ONG-urile care au venit acolo, cu alte instituții din statul român. Până la urmă este o comisie parlamentară care trebuie să încheie un raport”.

Citește și ”Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea. Elementul cheie.”

Când jurnaliștii au vrut să afle ce se va întâmpla dacă problema modificării Codurilor nu se va rezolva pe durata celor două săptămâni de sesiune extraordinară, Liviu Dragnea a răspuns, fără a da alte detalii: „Eu vă asigur că se va rezolva”.

Cât despre prevederile din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu, care nu au, cel puțin oficial, o variantă asumată de PSD, Liviu Dragne a spus că „va fi o variantă asumată”. „Trebuie să ajungă la o variantă membrii comisiei. Am înțeles că sunt 16 sau 18 variante. Totuși, nu putem sta la nesfârșit cu un articol care în opinia multora este neconstituțional și, practic, nu ar trebui să mai producă efecte, dar se pare că pentru unii produce efecte, doar pentru că a fost într-un proces. Nu putem să stăm cu o legislație șchioapă doar așa pentru că țipă unii”.

-----

Întrebat de jurnalişti, luni, la Parlament, dacă este exclusă în acest moment o ordonanţă de urgenţă privind Codurile penale, Dragnea a răspuns: „Da”.

„Eu am spus și spun în continuare că trebuie să grăbească procedurile, pentru că s-a întârziat foarte mult. O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. Și, atunci, și eu și domnul Tăriceanu le vom cere celor din Comisie (Comisia specială condusă de Florin Iordache - n.r.) să închidă odată Codul penal, să meargă la votul final, după care intră în circul obișnuit”, a declarat liderul PSD.

Întrebat ce s-a schimbat față de vineri, când reprezentanții PSD au susținut că a fost o abordare greșită modificarea Codurilor penale prin procedura parlamentară, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu, am vorbit de faptul că noi am respectat absolut toate termenele, le-am lungit, le-am lungit, le-am lungit. Și nu e cazul”.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că modificarea Codurilor penale va fi făcută exclusiv prin procedură parlamentară, el susţinând că nu a propus nimeni şi nu s-a discutat despre adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codurilor şi nici despre adoptarea acestor modificări prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

Și UDMR a anunțat, prin vocea senatorului Cseke Attila, că nu susține modificarea Codului penal și Codului de procedură penală prin OUG sau prin angajarea răspunderii Guvernului.

Totuși, luni, senatorul PSD Niculae Bădălău a declarat că ar fi mai practică adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe Codul penal, pentru că acest proiect este de un an de zile în dezbatere publică, dar că PSD trebuie să convingă şi ALDE.

Sâmbătă, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că variantele analizate de PSD pentru adoptarea Codului Penal sunt adoptarea unei ordonanțe de urgență sau asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. „Se vor examina toate posibilităţile acestea, este vorba de ordonanţă de urgenţă, de asumarea răspunderii”, a afirmat Buzatu. Întrebat dacă varianta adoptării prin proceduri parlamentare a picat, preşedintele PSD Vaslui a spus: „Sigur, deocamdată, modul în care s-a lucrat în Parlament până la această dată a fost caracterizat de o lentoare care nu cred că mai este acceptabilă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri