Dragnea: Sunt așteptări mari de la Adrian Țuțuianu

Data publicării:
161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_cu ochelari - 08_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Președintele PSD a declarat, marți seara, că „sunt așteptări mari de la Țuțuianu”, șeful Comisiei SRI din Parlament, și că speră că acesta va publica „lucrurile care pot fi făcute publice”, inclusiv protocoalele între SRI și DNA. De asemenea, Liviu Dragnea a precizat că din experiența lui astfel de protocoale între instituțiile statului nu pot rămâne secrete la nesfârșit. 

161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_cu ochelari - 08_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam/ Octav Ganea

„Din ce am văzut la ieșirile publice cred că e om serios, eu știu că e destul de aplicat, că se pregătește foarte bine, gura nu vorbește fără el. Sunt așteptări mari de la Țuțuianu, sper să aibă puterea să facă activitatea Comisiei destul de cunoscută publicului larg, în limitele informațiilor care pot fi făcute publice. Sper ca Țuțuianu să facă publice lucrurile care pot fi făcute publice și care mai dau la o parte din acest mister care de multe ori se poate să fi fost artificial menținut”, a spus Liviu Dragnea la postul de televiziune B1TV.

Referitor la protocoalele dintre DNA și SRI, liderul social-democraților a spus că dacă ele rămân nepublicate se poate fabula orice.

„Ele rămânând nepublice, fiecare putem fabula orice. Începi să te gândești ce e atât de îngrozitor acolo de nu pot fi făcute publice. Vorbim de colaborarea între două instituții, nu de chestiuni de spionaj. Nu cred că DNA a fost implicat în spionaj. De asta cu cât mai mult întârzie să fie făcute publice cu atât au de suferit cele două instituții. Cred că e o greșeală că cele două instituții nu hotărăsc odată să fie făcute publice aceste protocoale, care sigur vor ieși la iveală la un moment dat”, a precizat Liviu Dragnea.

Președintele Comisiei SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, a cerut desecretizarea protocoalelor secrete încheiate de serviciile de informații cu alte instituții ale statului. 

Informaţii despre un protocol SRI–DNA au apărut în spaţiul public încă din ianuarie. În urma acestor informaţii, DNA preciza că nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA și nici echipe mixte SRI-procurori. În acest context, DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări pentru a constata în ce măsură, prin informaţiile transmise, sunt afectate independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor.

De asemenea, și SRI a transmis că nu are nici un protocol cu DNA, iar protocoalele cu multe instituţii ale statului sunt „perfect legale”. 

SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal şi Cod de procedură penală şi decizia Curţii Constituţionale din martie 2016 le-au anulat”, a spus purtătorul de cuvânt al SRI la acea vreme. 

La începutul lunii februarie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara că protocoalele cu SRI sunt semnate cu Ministerul Public, nu direct cu DNA sau DIICOT, pentru a evita suspiciuni că ar exista parti-pris-uri care depăşesc cadrul legal. Lazăr preciza că protocoalele încheiate de Ministerul Public cu SRI sunt secrete pentru că ele vizează combaterea terorismului, a migraţiei transfrontaliere şi alte asemenea fapte, care nu pot fi combătute „la vedere” şi presupun o anumită confidenţialitate.

Adrian Țuțuianu are ceva probleme în justiţie şi a intrat în vizorul DNA în perioada când a condus Consiliul Județean Dâmbovița. Procurorii  îl suspectează de ilegalităţi care ar fi fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012. Cazul a fost dezvăluit în urma anchetării parlamentarului PSD Ion Stan, cercetat şi el pentru trafic de influenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri