Drept la replică adresat lui Victor Ponta după afirmațiile făcute în dezbaterea electorală de la Digi24

Data publicării:
platoul de emisiuni al digi24, in semiintuneric, cu cei sase invitati de la partide asteapta sa inceapa dezbaterea electorala
Vitcor Ponta și Dacian Cioloș și-au adus reciproc acuzații în cadrul dezbaterii electorale organizate de Digi24. Foto: Inquam Photos/George Călin

”Atașez o îndreptare la o afirmație calomnioasă rostită de domnul Victor Ponta în cadrul dezbaterii electorale transmise ieri-seara de postul Digi24.

În dezbaterea electorală transmisă de postul de televiziune Digi24 și preluată în diverse forme de alte mijloace mass-media, domnul Victor Ponta a afirmat: „Dl. Curaj a preferat să demisioneze” ca să nu asculte ordinul „să-mi facă acel dosar de plagiat”.

Ca unul ce a fost implicat în desfășurarea evenimentelor (în anul 2016 eram consilier al ministrului pe probleme de învățământ superior, funcție îndeplinită și în timpul mandatului domnului Adrian Curaj și în timpul mandatului domnului Mircea Dumitru), fără nici un spirit polemic, dar în deplin respect față de adevărul istoric, doresc să precizez faptul că această afirmație nu are acoperire în fapte, motiv pentru care aduc următoarele îndreptări.

1. Ministrul Adrian Curaj nu a întreprins nimic pentru a proteja pe domnul Victor Ponta. Dimpotrivă, încă de la începutul mandatului a acționat pentru punerea în funcțiune a unui mecanism de analiză și soluționare echitabilă a tuturor sesizărilor de plagiat. Statuat prin OM 3482/24.03.2016, acest mecanism a fost aplicat și în cazul analizei sesizării de plagiat la adresa tezei domnului Viorel Ponta.

2. La momentul demiterii ministrului Adrian Curaj (5 iulie 2016) procedura era parcursă în cea mai mare parte. Astfel, după numirea CNATDCU prin OM 4106/10.06.2016 și alegerea conducerii acestuia în prima ședință de Consiliu General (16.06.2016), a fost numită o comisie de analiză, rezultatul analizei a fost avizat de Comisia de Științe Juridice, și apoi Consiliul General CNATDCU a aprobat în 30.06.2016 propunerea de retragere a titlului de doctor al domnului Victor Ponta. După comunicarea oficială a acestei decizii, potrivit OM 3482/2016 curgea un termen de contestare a propunerii, domnul Ponta depunând contestația în data de 15.07.2016, când ministru al Educației era deja dl. Mircea Dumitru.

3. Ulterior, procedura a mers înainte conform OM 3482/2016. O comisie CNATDCU a analizat contestația, Consiliul General CNATDCU a confirmat prin vot menținerea propunerii de retragere a titlului, iar domnul ministru Mircea Dumitru a semnat la 1 august 2016 ordinul de retragere a titlului de doctor pentru domnul Victor Ponta.

Având în vedere cele de mai sus, ca și faptul că procedura stabilită prin OM 3482/2016 a fost folosită ulterior pentru analiza și soluționarea unui număr semnificativ de alte sesizări, consider neavenită personalizarea discuției și încercarea de a pune în contrast și opoziție atitudinile miniștrilor Adrian Curaj și Mircea Dumitru.

Cu deosebită considerație,
Prof. dr. Bogdan Murgescu

prorector, Universitatea din București

profesor, Facultatea de Istorie

președinte, Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior

președinte de onoare, Societatea de Științe Istorice din România”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri