Exclusiv Drona prăbușită în Marea Neagră. Ciolacu: „Pentru România nu este niciun pericol”

Data actualizării: Data publicării:
drona mq-9 reaper
Rușii au trimis un avion de vânătoare SU-30 după o dronă americană MQ Reaper deasupra Mării Negre. Foto: Profimedia

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că incidentul cu drona americană prăbușită în Marea Neagră după ce s-a ciocnit cu un avion de luptă rusesc nu reprezintă „niciun pericol” pentru România.

„Pentru România nu este niciun pericol. Oricum am analiza, pentru România nu este niciun pericol iminent în această perioadă de a fi atrasă într-un conflict cu Rusia sau o implicare directă în Ucraina.

România face parte din NATO, alături de forțele aliate ajutăm cât putem de mult Ucraina în acest război total nedrept și incorect”, a spus Ciolacu la Digi24.

„E și o știre bună faptul că există comunicare între SUA și Rusia. Au discutat despre acest incident, deci nivelul discuțiilor e cât de cât acceptabil”, a adăugat el, referindu-se la discuția telefonică între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său rus, Serghei Șoigu.

„Marile câștiguri ale României sunt aderarea la UE și NATO. În astfel de momente vedem cât de importantă e apartenența la Uniunea Europeană și NATO”, a mai spus Ciolacu.

O dronă de supraveghere americană a fost doborâtă marți de un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre.

Drona MQ-9 doborâtă deasupra Mării Negre a decolat din România, scrie New York Times, citând un oficial militar american. Publicația notează că americanii au privit șocați imaginile transmise de dronă, în care se vede cum aceasta a fost „hărțuită” de avioanele de luptă rusești Su-27.

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, pentru a-i transmite îngrijorările SUA în legătură cu acest incident, primul de la izbucnirea războiului din Ucraina în urmă cu peste un an.

„Mesajul care i-a fost transmis ambasadorului rus este că ei trebuie să fie mai atenţi atunci când zboară în spaţiul aerian internaţional în apropiere de proprietăţi americane care, din nou, zboară în moduri complet legale, desfăşurând misiuni în sprijinul intereselor noastre naţionale de securitate”, a spus John Kirby într-un interviu pentru CNN, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenţi”, a adăugat el.

Pentagonul a spus că unul din avioanele ruseşti Su-27 a lovit marţi elicea dronei, făcând-o inoperabilă, în timp ce Ministerul Apărării rus a dat vina pe „manevrele bruşte” ale dronei pentru prăbuşire şi a precizat că aeronavele sale nu au intrat în contact cu dispozitivul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri