Duplicitatea ALDE pe tema conversiei creditelor

Data actualizării: Data publicării:
daniel constantin calin popescu tariceanu alde foto facebook 07 08 2015

După ce magistrații constituționali au decis că Legea conversiei creditelor în franci elvețieni contravine Legii fundamentale, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și co-lider al ALDE, a criticat actul normativ, susținând că „fiecare cetăţean are responsabilitatea de a-şi gestiona averea, banii”. Pe parcursul dezbaterii în Parlament, reprezentanții ALDE nu doar că au votat proiectul de lege, dar l-au și lăudat, spunând că „elimină în sfârșit calvarul a sute de mii de români”.

daniel constantin calin popescu tariceanu alde facebook 17 07 2015

„Eu nu sunt un prieten al acelui proiect de lege care a trecut prin Parlament, pentru că cred că fiecare cetăţean are responsabilitatea de a-şi gestiona averea, banii şi nu trebuie ca eu, dumneavoastră şi alţii să îi compensăm celui care riscă (...) Unii au pierdut, s-au trezit că pierd. Şi acum ce să fac eu, să stau să le compensez pierderile? Păi dacă eu fac o greşeală proprie cu titlu personal, vă chem pe dumneavoastră să-mi compensaţi ceea ce am pierdut?”, a declarat Tăriceanu, după ce președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a anunțat că judecătorii CCR au admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Guvernul Cioloș în toamna anului 2016.

Să vedem însă cum s-au poziționat reprezentanții ALDE pe parcursul dezbaterii în Parlament a proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

Considerăm că Parlamentul a rezolvat în cele din urmă această situaţie de criză pentru zeci de mii de familii de români, generată de creditele luate în franci elveţieni. Împărţirea acestei poveri financiare între creditor şi debitor va elimina în sfârşit calvarul a sute de mii de români care nu-şi mai pot achita ratele pentru creditele bancare contractate în această monedă. (...) ALDE susţine în continuare, inclusiv reluarea discuţiilor pe tema conversiei în lei, a tuturor creditelor bancare angajate în monedă străină, aşa cum prevedea iniţial propunerea legislativă a doamnei deputat Ana Birchall (de la PSD - n.r.), deoarece ar fi un semn de normalitate şi am demonstra că Parlamentul este cu adevărat preocupat de rezolvarea adevăratelor probleme ale românilor”, susținea în plenul Camerei, în octombrie 2016, Cornelia Negruț, vicepreședinte și deputat ALDE.

În Camera Deputaților proiectul a fost adoptat, pe 18 octombrie 2016, cu unanimitate de voturi (248 voturi „pentru”). Deci, fără ca aleșii democrat-liberali să se împotrivească.

La adoptarea în Senat, pe 18 iunie 2014, printre cei care au votat în favoarea proiectului s-au numărat și Daniel Barbu, în prezent președinte executiv al ALDE, și Varujan Vosganian, în prezent vicepreședinte al ALDE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri