Duvăz: Subiectul uninominalului pur se discută neoficial

Data publicării:
duvaz

BPN al PSD a decis luni, cu unanimitate de voturi, să susţină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur în discuţiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan.  

„Mitrea e partizanul votului majoritar, câștigătorul ia totul. Dacă lucrurile ar fi fost așa în decembrie 2012, Parlamentul ar fi avut 92% USL. Ar fi fost dramatic. Nu sunt partizanul acestui vot, nu pentru că face sau nu bine PSD, nu cred că viața politică românească e favorizată de acest sistemDeocamdată nu s-au purtat astfel de discuții în partid, s-au creionat probabil în Biroul permanent. Nu voi face disidență, dar îmi voi spune punctul de vedere. Sunt partizanul votului proporțional, care e cel mai corect reprezentativ și în viața politică românească de azi are o misiune ce o poate duce la capăt. Nu suntem în situația altor țări, cu alte tipuri de tradiții. Se discută în mod neoficial subiectul”, a explicat Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD.

E o perdea de fum aruncată de Ponta. Eu știu ceva, liberalii nu sunt încântați de votul uninominal pur. Alegerile vor fi în 2016, mai vine și erodarea. Trebuie să vedem ce e bine pentru sănătatea actului parlamentar. Am vrut 300 au ieșit 600 parlamentari, să vedem dacă acest uninominal a îmbunătățit calitatea actului legislativ, trebuie să gândim care e cea mai bună variantă. Noi am optat pentru o variantă de vot mixt, modelul german, trebuie să vedem cum ne înțelegem pe Constituție, dacă rămânem pe o Cameră sau două”, a declarat Gheorghe Flutur, secretar general al PDL.

Cel mai mare partid are șansa nr 1, dar procentele de 58%, cât au cei din USL, nu rămân, ei vor plăti, nu cred că trebuie să fie foarte fericiți. Îmi doresc ca USL să supraviețuiască, dar primul test va fi regionalizarea, apoi Codul electoral”, a subliniat el.

„Sunt mai multe mize. Dacă ne uităm la mesajul USL, hotărârea e pentru vot proporțional pe liste, cred că aceasta va fi varianta până la final. Însă, dacă tot unii spun că pleacă din USL și fac opoziție în interior, s-ar putea ca PSD să fi găsit și soluția arătarea pisicii, de genul avem varianta unui vot câștigătorul ia tot. Ar putea fi o variantă în negocierile din interiorul USL”, consideră sociologul Vasile Dâncu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri