ECONOMII DE UN MILION DE EURO. Parlamentarii renunţă la mic-dejunul de la hotel

Data publicării:
1-44922

S-au cheltuit foarte mulţi bani în ultimii ani. Un milion de euro se cheltuia numai pentru mic-dejunul parlamentarilor care erau cazaţi (la hotel - n.red.)”, a spus Ivan, citat de Mediafax.

Aleşii din PSD sunt solidari cu măsurile de tăiere întrucât doresc să se încadreze în buget, a adăugat purtătorul de cuvânt. Bugetul legislativului este egal cu cel de anul trecut, dar este repartizat la un număr mult mai mare de parlamentari.

Citeşte şi Statutul parlamentarilor: Mai puţine privilegii, dar cu 4000 de lei bani de cazare în buzunar

Statutul parlamentarilor intră săptămâna aceasta în dezbaterea plenului reunit al camerelor. Potrivit concluziilor de vineri, prezentate de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, România cheltuieşte mai puţin decât alte ţări din Uniunea Europeană pe cap de locuitor cu parlamentarii.

Astfel, aleşii au decis că nu vor mai face deplasări externe decât acolo unde este obligatoriu. În 2012 s-au făcut deplasări de 2.559.000 lei, iar de anul acesta se va face o economie de 1.000.000 lei pe an.

Investiţiile la Camera Deputaţilor sunt îngheţate, a mai spus preşedintele social-democrat al forului.

Citeşte şi Statutul parlamentarilor. Valeriu Zgonea: Am considerat oportun să-l informez și pe Traian Băsescu

Zilele de joi, vineri şi sâmbătă se decontează la diurna de deplasare în teritoriu (redus de la 15 la 8 zile pe lună). Deputaţii care au domiciliul în circumscripţia în care au fost aleşi nu primesc diurnă. Aceste măsuri ar aduce o economie de 4 milioane de lei pe an.

În buget încape doar un drum dus-întors pe săptămână cu avionul, ceea ce aduce o economie de încă un milion de lei pe an. Reduceri se fac şi pentru deplasarea cu maşina: decontul pentru benzină scade de la 9,5 la 7,5 litri/100 km – rezultă o economie de 1.575.000 lei.

Reparaţiile maşinilor din teritoriu vor fi suportate de parlamentari din suma forfetară, în condiţiile în care anul trecut s-a plătit o sumă de 1.189.495 lei pe astfel de reparaţii. Măsura ar aduce o economie 1.200.000 lei pe an.

Maşinile membrilor Birourilor Permanente, ale şefilor de comisii şi ale liderilor de grup vor fi schimbate şi înlocuite cu Loganuri sau Bmax. Este vorba de circa 60-80 de maşini noi fabricate în România. Pentru asta se va aloca un buget de 4.000.000 lei. În decembrie 2012, 234 de deputaţi au cerut cazare la hotel. Ei vor primi 4000 de lei pe lună pentru cazare. Cei care au domiciliul în Bucureşti sau Ilfov nu beneficiază de aceşti bani, ceea ce ar însemna o economie de 3.000.000 lei pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri