Electorata. FMI îi răspunde lui Traian Băsescu

Data publicării:
misiune fmi Schaechter-3

Noua schemă anunţată pentru susţinerea celor îndatoraţi din clasa de jos şi cea mijlocie le asigură extra-lichidităţi pentru următorii doi ani. Înţelegem că măsura este destinată celor care nu sunt în urmă cu datoria mai mult de 90 de zile cu scopul de a sprijini cererea internă slabă şi de a stimula economia în ansamblu. În orice caz, parametrii detaliaţi ai schemei urmează să fie dezvăluiţi de guvern şi aşteptăm cu nerăbdare să examinăm detaliile pentru a ne asigura că viitoarea răspundere fiscală rămâne se păstrează în limitele agreate cu FMI şi CE”, a precizat FMI pentru Digi24.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, marți seara, la un post de televiziune, că BNR trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt” și a acuzat Banca Naţională de implicare în măsurile privind creşterea accizei la carburant şi „electorata”, susţinute de premierul Victor Ponta în negocierile cu FMI. Declarațiile președintelui au generat imediat o replică din partea premierului, care s-a simțit dator să ia apărarea BNR.

Oficialii BNR au declarat, miercuri, într-un comunicat, că nu au nicio implicare în proiectul privind reeșalonarea plăților pentru anumite categorii de datornici către bănci. Inițiativa îi aparține ministrului pentru Buget, Liviu Voinea, arată BNR. Banca recunoaște, totuși, că a fost consultată despre acest proiect înainte și în timpul negocierilor cu FMI, furnizând date și evaluări.

Preşedintele a declarat că singurul lucru pentru care va refuza din nou să semneze scrisoarea de intenție cu FMI este această „electorată”, despre care a spus că este „atât de imorală, încât nici măcar nu va putea fi controlată”.

El s-a referit şi la modul în care Fondul Monetar Internaţional a acceptat măsura:

Nu am ezitare să o spun, şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doamna şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România”, a spus preşedintele.

Lucian Isar: FMI confirmă că a aflat despre măsură pe ultima sută de metri

Economistul  Lucian Isar, fost ministru în Guvernul Ponta I, a comentat în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24: „Practic confirmă că au aflat-o pe ultima sută de metri, la final, că nu și-au făcut temele și că nu puteau să fie, ca și orice delegație care vine într-o țară străină, să pozeze că au fost surprinși sau să mărturisească: domnule, nu se face, noi stăm două săptămâni și ceva într-o țară și voi veniți chiar când trebuie să semnăm că am agreat, voi veniți cu o soluție de genul acesta. Ne-ați explicat că e bine, dar noi așteptăm să vedem efectiv detaliile ca să vă spunem dacă într-adevăr, considerăm până la final că e de bine sau e de rău”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri