Emil Boc respinge ideea unei legi a traseismului. Situația actuală a administrațiilor locale

Data publicării:
Mediafax emil boc

Executivul justifică această măsură prin blocajul decizional al autorităţilor publice locale. Acestea nu pot forma majorităţi. Motivul? Desfiinţarea Uniunii Social Liberale şi înfiinţarea Alianţei Creştin Liberale. În document se arată că "în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni îşi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor".

Opoziţia a contestat această propunere şi a ameninţat chiar cu sesizarea forurilor internaţionale.

„Asta e miza acelei ordonanţe: de a putea aduce cât mai mulți primari la PSD în an de campanie electorală. (Jurnalist: V-ar avantaja? - n.r). Nu. Nu mă interesează”, a declarat Emil Boc.

Deci e o porcărie această ordonanță de urgență care se pregătește, această idee de a da două săptămâni tocmai pentru a se muta la partidul aflat la putere, pentru a primi bani. Soluția e descentralizare completă: banii, de la început, la primari!”, spune Monica Macovei, membru PDL, candidat independent la alegerile prezidențiale.

Şi alţi consilieri judeţeni, membri ai Alianţei Creştin-Liberale, se declară împotriva unei asemenea măsuri.

Consider că este o măsură comunistă. Dacă ești ales consilier judeţean pe liste şi esti ales de nişte cetăţeni care te cunosc, trebuie sa-i reprezinţi acolo până la capăt!", spune Vasile Cortea, consilier județean de la PNL Brăila.

Este o propunere prin care dumnealor încearcă să facă câteva majorităţi. De fapt fac ceea ce au învăţat – fură”, este de părere Marian Sârbu, consilier județean din partea PDL Brăila.

În urma alegerilor generale din 2012, Uniunea Social Liberală a obţinut majorităţi în 38 de consilii judeţene. Lucrurile s-au schimbat, însă, în 2014, când PNL a ieşit de la guvernare. Majorităţile Partidului Social Democrat sunt în pericol în cazul a 15 consilii judeţene.

Chiar dacă prevederea este atât de contestată de partidele din opoziţie, proiectul de ordonanţă urmează să fie discutat în şedinţă de guvern.

Şeful statului a cerut, miercuri seara, guvernului să nu aprobe ordonanţa iniţiată de Liviu Dragnea care permite primarilor să migreze de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Actul normativ este neconstituţional, susţine Traian Băsescu. Textul ordonanţei a fost publicat de Ministerul Dezvoltării, iar surse politice spun că ar urma să treacă prin executiv chiar în şedinţa de joi.

Dacă va fi emis, e un act care arată spaima lui Ponta. El șie că nu poate câștiga alegerile prezidențiale și încearcă să își creeze avantaje incorecte cu zece săptămâni înaite de alegeri”, a acuzat președintele.

Şeful statului susţine că actul normativ care le va permite aleşilor locali să se mute de la un partid la altul încalcă Legea fundamentală. Este motivul pentru care i-a cerut Avocatului Poporului să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională, dacă va fi aprobată de Executiv.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri