Emil Constantinescu: În anii 90, emisarii americani nu doreau să începem războiul cu comunismul

Data publicării:
constantinescu captura tv

Întrebat care au fost obstacolele care au făcut ca în timpul mandatului său de președinte al României să nu se înceapă procesul de curățire a securiștilor și de separare a victimelor de torționari, Emil Constantinescu a răspuns că la mijloc au fost calcule politice.

Eu am cunoscut toate aceste probleme din de copilărie, am crescut alături de foști deținuți politici, de cei din rezistența armată. Am cunoscut toate aceste lucruri. După piața Universității am adoptat, a început această mare prietenie – a fost mai mult decât o cooperare cu Corneliu Coposu. În momentul în care am primit în 1991 în Frontul Democratic Antitotalitar inițiat de Doina Cornea și condus de Marino, s-a transformat în Convenția Democratică din România, Adrian Marino, fost deținut politic, mi-a transmis mesajul și am fost primul președinte al Convenției Democratice.

Convenția Democratică a avut... toate partidele și asociațiile au fost conduse de foști deținuți politici. Lumea i-a uitat acum și va trebui să redescoperim pe toți. Toți, datorită victoriei, au intrat în Parlament. Lumea n-a înțeles gândirea lor, nu puteai să fii mai catolic decât Papa. Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, toți ceilalți lideri care au fost torturați nu au dorit ca să înceapă atunci această problemă. Noi am avut o întâlnire în 1995, Coposu, Diaconescu, cu mine, cu Roman și cu cei din Partidul Democrat, Coposu a trecut peste ceea ce i se întâmplase. În momentul în care a început actul de guvernare, înainte să fiu proclamat președinte în Parlament, în casa mea am avut o întâlnire cu domnul Diaconescu și cu Quintus, cu conducerea Partidului Democrat, Petre Roman, Severin și cu Babiuc. Noi ne-am pus de acord asupra unor probleme, în primul rând integrarea europeană, integrarea în NATO, reforma economică și lupta împotriva corupției. Ultimele au fost lăsate la sfârșit la dorința foștilor deținuți politici”, a spus fostul președinte al României din perioada 1996-2000.

Emil Constantinescu a spus că nu a fost numai noblețea foștilor deținuți politici.

Mai departe a fost calculul politic. Corneliu Coposu a spus că dacă noi vom începe cu probleme le comunismului vom fi percepuți ca niște răzbunători. Statele Unite, singurul interes pe care-l aveau emisarii americani era să nu ne răzbunăm. Să nu începem războiul cu comunismul”, a adăugat Emil Constantinescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri