Emil Hurezeanu: Asistăm la o repoziționare marcată a frontierelor NATO. României îi revine un loc mai important

Data publicării:
515431c195f9cf8533000060-1

Jurnalistul Emil Hurezeanu a comentat, la emisiunea „Jurnalul de seară”, evenimentele care se petrec nu departe de granițele României și a vorbit despre o eventuală ripostă a NATO la acțiunile Rusiei.

„Nu știu în ce măsură rușii câștigă. Până una alta, e clar că vom asista – a spus-o și domnul Băsescu la plecarea din București – la o repoziționare marcată a frontierelor NATO. Și aici României îi revine un loc mai important decât l-a avut înainte pe harta strategică NATO, chiar dacă în defensivă, sau într-o situație de criză. Pe de altă parte, Republica Moldova se developează ca un caz aparte, în legătură cu care vorbește chiar și doamna Merkel. Ultima dată a făcut-o la telefon cu domnul Putin. Toate acestea joacă n rol în culise și când e vorba de întărirea Alianței Nord-Atlantice, și când e vorba de întărirea rândurilor Uniunii Europene. (...) S-ar putea ca România, la fel cum Moldova s-a apropiat de Uniunea Europeană în ultimele săptămâni, să nu mai aibă probleme cu spațiul Schengen.”, a spus Emil Hurezeanu.

„Acum e rolul diplomaților, al militarilor mai puțin. Rusia, prin reprezentanții ei, probabil știe foarte bine că orice mișcare înspre granițele noi care despart Vestul de Est antrenează o ripostă. Există o logică și o logistică a NATO, după cum probabil există și una a Federației Ruse. (...) Ar fi păcat ca ceea ce a reprezentat NATO un sfert de secol să se concentreze în jurul dimensiunii militare, care este o dimensiune defensivă într-o situație de criză. Dincolo de proeminența estului Europei într-un conflict Est-Vest nou și dincolo rolul proeminent pe care îl au Republica Moldova, România, Polonia, Țările Baltice, cred că nu suntem în cea mai bună dintre lumi atunci când ne transformăm într-un brâu de fortificații al lumii libere versus Rusia. Probabil diplomații ruși și americani acum fac mutări care să sublinieze importanța și gravitatea unor ipoteze, ipostaze, în cazul agravării conflictului.”, a mai spus jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri