Emil Hurezeanu, despre apelativul „fascist bătrân” folosit de Victor Ponta: „A folosi această noțiune e iresponsabil și periculos”

Data publicării:
Emil Hurezeanu 1

„Domnul Victor Ponta este în mod periculos defazat. În situația în care la Moscova se vorbește de fascism, în necunoștință sau în cunoștință de cauză, în limba propagandei celei mai pernicioase, nocive, a folosi așa de simplu, acum, pentru un adversar, chiar dacă nu îți convine deloc, noțiunea de fasist, e complet iresponsabil și periculos”, crede Emil Hurezeanu.

Jurnalistul consideră că Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăieș nu doar că nu sunt fasciști, dar și că ar fi meritat să fie decorați de președintele Traian Băsescu pentru felul în care au condus Institutul Cultural Român în perioada ianuarie 2005 – august 2012.

„Au fost eminenți conducători ai unei instituții care a cunoscut, în anii cât a fost condusă de acești doi intelectuali de frunte ai României, cele mai bune performanțe. (...) Acești oameni au modernizat instituția, creând institute, filiale în orașele mari. Au adus la iveală o cultură nouă, dinamică, interesantă, provocatoare”, a spus Emil Hurezeanu.

Mai mult decât atât, jurnalistul crede că Victor Ponta nu are nicio legătură cu discursul intelectual și cultural și că tot ce practică premierul în public este „o litanie dezmembrată, o litanie demagogică, de tipul amibei, care ia forma primului vas în care nimerește.”

„Dacă nu înțelegi despre ce e vorba în cultură, lasă-te păgubaș. Ocupă-te de politică, că acolo ai rezultate strălucite. Acolo ești admirat și ești cel mai bun. E revoltător”, a continuat jurnalistul.

Pe de altă parte, Emil Hurezeanu a spus că toți președinții își decorează colaboratorii apropiați, iar aceste decorații sunt în număr limitat și acordate cu atenție.

„Ce face domnul Ponta, prin refuzul său, este continuarea unui stil care ține de un unghi tot mai deschis de aberație, de aventură, de a nu face ce trebuie”, a încheiat jurnalistul.

Astăzi, președintele Traian Băsescu l-a reclamat pe premierul Victor Ponta la Curtea Constituțională, pentru că șeful Executivului nu ar fi explicat de ce a refuzat decorarea fostei conduceri a Institutului Cultural Român, printre care Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăieș.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri