Emil Hurezeanu, despre fuziunea PNL-PDL în doi pași: „E o căsătorie de încercare, deși se cunosc foarte bine”

Data publicării:
emil hurezeanu capt

Chiar dacă cele două tabere ar fi fost mult mai puțin dotate cu instincte politice și tot ar fi trebuit să sară în acest moment. Ei au sărit într-un momentum, cum spun englezii. Dacă n-ar fi sărit acum în această conjunctură, ar fi sărit momentul peste ei. Au împreună un scor important. Sunt, totuși, cele două partide de bază ale dreptei și, dincolo de coalizarea ei într-un fel sau altul, e foarte greu să-ți imaginezi ceea ce în mod logic trebuie să se întâmple după votul din 25 mai”, a spus Emil Hurezeanu.

Analistul politic a subliniat că la alegerile europarlamentare a fost un vot între mai multe partide, dar, în pe alt plan, și între două personaje: Traian Băsescu și Victor Ponta.

Fiecare dintre ei s-a angajat personal, în nume propriu, dincolo de polemica serală prin televizuni la reprezentarea întregii tabere din spate. Care sunt concluziile: Ponta în nume propriu a pierdut, Băsescu în nume propriu n-a câștigat. Cele două partide, în afara PSD și PMP, trebuiau să facă această mișcare”, a spus Emil Hurezeanu.

El a mai spus că era de așteptat să reintre în scenă Klaus Iohannis, iar Vasile Blaga are motive dintre toți liderii politici să fie cel mai mulțumit.

Blaga și ai lui au făcut ceva foarte interesant, foarte onorabil. Nu l-au abandonat pe Băsescu, el i-a abandonat pe ei. Ei sunt copiii marinarului, nu puteau să-și ucidă tatăl, deși manifestări oedipiene sunt nenumărate. Băsescu i-a abandonat pe ei și au reușit să facă slalomul între păstrarea amintirii și valorii Băsescu până la limita în care n-au fost sesizați ca inamicii lui principali, folosindu-se în același timp și de voturile pro-Băsescu – care sunt condiționate de trecerea timpului, orice președinte pregătindu-se de exit își subțiază rezervorul de simpatie – dar ei au folosit abil și voturile pro-Băsescu. Certându-se Băsescu i-a și ajutat, pentru că i-a ajutat să obțină, purtându-se așa cu ei – mai degrabă ca un tată hain, i-a ajutat să câștige și voturile anti-Băsescu”, a continuat Emil Hurezeanu.

El a constatat că PDL a benficiat mult mai mult de voturile dreptei din vremea bună a lui Traian Băsescu decât PMP.

Lumea își dă seama că aici este vorba despre un capriciu personal al domnului Băsescu, decât de o construcția în care merită să investești”, a subliniat el.

În această condiție, domnul Blaga face un gest important îndreptându-se către Antonescu. Antonescu la fel. Nu cred că există acum vreo rațiune în a-l desemna pe unul dintre candidații prezidențiali deja desemnați ai tututor partidelor din opoziție și chiar de la putere. Începând cu domnul Ponta, nu cred că are cineva posibilitatea să spună: următorul candidat are șanse prezidenţiale. Începând cu Ponta, el nu are primul șanse prezidențiale și după aceea, cu atât mai puțin, ceilalți”, a mai spus analistul politic.

Prin faptul că nu au anunțat astăzi un candidat comun la prezidențiale, Vasile Blaga și Crin Antonescu „și-au permis o acțiune în două etape, e o căsătorie de încercare, deși se cunosc foarte bine”, a considerat Emil Hurezeanu.

Însă, pe primul loc, cu cele mai mare șanse de a deveni candidatul comun al celor două partide, este Klaus Iohannis, a adăugat analistul politic.

Deschiderea discuției în legătură cu abilitățile prezidențiale ale lui Iohannis e prematură. Orice prezidențiabil are calități și defecte de președinte din momentul în care este ales. Ce-l recomanda pe domnul Iliescu să fie noul președinte occidental al românilor? Apartenența la Comitetul Central și numele lui care figura încă în agenda Elenei Ceaușescu? Împotrivirea de acum nu știu câți ani a chinezăriilor lui Ceaușescu? Veți spune nu. Havel a ajuns președinte în Cehoslovacia. Walesa a ajuns președinte în Polonia. Jelev a ajuns președinte în Bulgaria. Cine au ajuns președinți? Oameni care reprezentau noul, democrația. Și uite că Băsescu a asigurat o tranziție. Nu e pentru cine se pregătește, ci e pentru cine se nimerește. Și domnul Iliescu, și domnul Constantinescu, și domnul Băsescu n-au fost pregătiți. Lucrurile nu sunt așa de simple, mai ales în țări cu mari probleme. Președinții au învățat fiind președinți, toți au avut calități și defecte. Nu văd de ce l-aș exclude pe domnul Iohannis din această competiție cu mult înainte, când, până una alta, este un personaj foarte popular și credibil. Nu doar la Sibiu”, a conchis Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri