Emil Hurezeanu: Eu, să fiu politician în această perioadă, aș lăsa dracului conflictul cu cizma de cauciuc!

Data publicării:
emil hurezeanu - 050052014

„Eu, să fiu politician român într-o astfel de perioadă, aș lăsa dracului, ca să zic așa, conflictul cu cizma de cauciuc care nu funcționează sau ce mai crede Oprea despre mobilizarea recruților, și m-aș gândi că încet-încet, pentru prima oară după multe decenii, sunt în cleștele ăsta, între o Ungarie revigorată, pe o dimensiune de nouă ordine, cvasi-antieuropeană acum, care rezonează cu o putere resurgentă rusă, care nu-și mai ascunde intențiile. Mi se pare mult prea grav momentul ăsta pentru ca politicienii noștri să mai aibă abateri”, a spus Emil Hurezeanu la „Jurnalul de Seară” comentând conflictul intern între președinte și premier pe tema situației din Ucraina.

O nouă ordine mondială?

Analistul a menționat că în discursul din 17 aprilie, de după anexarea Crimeei, Vladimir Putin l-a felicitat pe Viktor Orban pentru preluarea puterii, a felicitat și extrema-dreaptă, Jobbik-ul, pentru scorul bun obținut.

Principalul dușman al Rusiei este liberalismul occidental, a arătat Emil Hurezeanu. În mediile de propagandă rusă, se vorbește despre liberalismul democrațiilor occidentale ca fiind la fel de nociv precum cominternismul sovietic din anii '20-'30, care ar vrea să submineze eșafodajul mondial. Se vorbește apoi că acest liberalism occidental se identifică cu o rusofobie cronică regizată de principalele state occidentale, un fel de echivalent al antisemitismului, a explicat analistul.

„Văd în media ruse apărând legiuni întregi de gânditori, de altfel foarte articulați, care vorbesc de necesitatea schimbării ordinii mondiale, de faptul că există o rusofobie care trebuie lichidată – este noul antisemitism al timpurilor noi – și că există liberalismul occidental, care este un fel de cominternism. Vorbesc acești oameni cu o seninătate, cu un sistem al derulării punctelor de vedere și al argumentelor, care trădează pentru mine un dispozitiv foarte bine uns, pus la punct de multă vreme, pregătit”, a atras atenția Emil Hurezeanu. Noi asistăm acum în Ucraina doar la o primă fază a acestui plan, care ne impresionează pentru că mor oameni. Dar e mai mult decât atât, a subliniat jurnalistul.

Portrete de politicieni: o amoebă și un sniper

„M-am gândit la adevărata situație periculoasă astăzi în Europa, în lume, în Ucraina, în orice caz, care ne privește și pe noi și la această situație de mare pericol, de mari amenințări, care ar trebui tot timpul evaluate în tăcere de către experți, care ar trebui să fie însoțite de declarații foarte responsabile, de exerciții diplomatice, de prudență, dar și de acțiune din partea politicienilor români”, a spus Emil Hurezeanu, care a schițat apoi un profil în antiteză, în tușe aproape caricaturale, al principalilor doi actori politici ai momentului: Traian Băsescu și Victor Ponta.

 „Politicienii noștri au făcut ieri (duminică – n.r.) ceva nemaivăzut. Au transformat pentru prima oară – sper să fie și ultima oară, având în vedere o mică repliere a premierului astăzi (luni) – au transformat evenimentele profund dramatizate din Ucraina în obiect de litigiu electoral intern.

Unul spune ne paște războiul, luând forma mediului în care trăiește, ca amoeba, (...) vorbește cu o jovialitate oarecum neconexată la răspunderea lui și la agenda unui prim-ministru. Când e pe malul gârlei, își pune cizmele, când e în barcă, se lasă în ea, se lasă purtat. E foarte interesant acest personaj.

Domnul Băsescu pare, din cealaltă direcție, tot mai tras, mai încordat cu un fel de cheie, intrând într-un rol destul de ingrat, de președinte oedipian, așa, singur, căutându-și partenerii, căutându-și candidatul la dreapta, căutând o identitate politică anti-stânga, anti-Ponta, ba chiar făcând inventarul propriilor performanțe, cu o lipsă de distanță....

Văd o risipă adolescentină a omului care are timp – e vorba de proteicul domn, suspensiv oarecum în raport cu realitatea, Ponta și pe de altă parte, o încărcare cu nervi, cu o agendă a socotelilor mici, dar cu grija reală a posterității sale (...) la dl Băsescu; mai observ ceva: în absența unui front de dreapta, care ar putea să aibă un candidat realmente periculos pentru dl Ponta la alegerile prezidențiale, cred că strategia dlui Băsescu este un atac sistematic, un tir susținut împotriva lui Ponta. Eu mă așteptam ca în această perioadă, constructorul, ctitorul, care este dl Băsescu, să se concentreze pozitiv în direcția unor idei noi care să-i continue cele mai bune idei, atâtea câte au fost, din ultimii zece ani.

În realitate, vedem un om mult prea indiferent și mult prea jovial pentru timpurile în care trăiește și pe care ar trebui să le administreze și n-o prea face, iar în altă parte un om încurcat, nervos, cu ținte unilaterale de sniper.

Sigur, dl Băsescu are dreptate, când spune că nu poți să vorbești de război în orice împrejurare, dar pe dl. Ponta nu-l interesează, el vorbește cu aceeași lipsă de gravitate despre orice.

Clasa politică ar trebui să-și concentreze atenția pe adevărate probleme, nu să creeze impresii – ba trecem la recrutare, ba nu trecem la recrutare”, a spus Emil Hurezeanu.

Concluzia s-a impus de la sine: „Am senzația că nu avem cei mai buni politicieni și cele mai bune argumente în această perioadă”.

Urmăriți comentariile complete ale analistului Emil Hurezeanu în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri