Eurodeputat: Guvernul care asigură preşedinţia Consiliului UE îşi trimite miniştrii în PE. Guvernul român nu a trimis

Data actualizării: Data publicării:
dancila parlament

Europarlamentarul Cristian Preda afirmă, într-o postare pe Facebook, în contextul prezenţei la Bruxelles a membrilor Guvernului, că, de obicei, guvernul care asigură preşedinţia Consiliului UE îşi trimite cu jumătate de an sau chiar cu un an înainte miniştrii în Parlamentul European, pentru a discuta cu deputaţii, însă Guvernul român nu a trimis nici măcar un semn către deputaţi.

Premierul Viorica Dancila, in Parlament, inconjurata de jurnalisti

„Aflu că Dăncilă e la Bruxelles pentru a pregăti preşedinţia Consiliului UE. Haideţi să vă spun cum se vede preşedinţia română de la «firul ierbii», adică din PE, una dintre instituţiile cu care Consiliul UE va trebui să lucreze. De obicei, guvernul care asigură preşedinţia Consiliului UE îşi trimite cu jumătate de an sau chiar cu un an înainte miniştrii în PE, ca să discute cu deputaţii”, scrie Preda.

El explică faptul că este coordonatorul grupului PPE pentru politica externă, poziţiei din care a primit în biroul său miniştrii de Externe ai guvernelor care pregăteau preşedinţia şi cu un an înainte, pentru a vorbi despre priorităţile grupului, despre crizele în curs, despre agenda potenţială.

„Nu sunt vizite de curtoazie, ci contacte care permit informarea şi consultarea. Şi statele mai noi, şi cele mai vechi au făcut acelaşi lucru. Ei bine, guvernul român e primul de când sunt eu în PE care nu a trimis nici măcar un semn către deputaţi. Am întrebat şi alţi colegi din grupul meu politic, dar şi din alte fracţiuni parlamentare dacă au văzut picior de ministru sau secretar de stat din guvernul Dăncilă călcând prin PE. Nimeni nu a avut această mare onoare”, susţine Preda.

„O întreb direct pe marioneta agramată de ce nu a trimis pe nimeni în PE până în acest moment, când mai sunt 8 zile şi PE intră în vacanţă? Nici măcar asta n-a înţeles în cei 9 ani cât a fost membră a forului legislativ european?”, spune europarlamentarul în finalul postării.

Premierul Viorica Dăncilă şi membrii Executivului participă, marţi şi miercuri, la Bruxelles, la reuniunea comună a Guvernului României şi a Colegiului Comisarilor Uniunii Europene, organizată în mod tradiţional înaintea începerii mandatului la Preşedinţia Consiliului UE. Dăncilă va avea întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cu membrii Colegiului Comisarilor şi cu secretarul general al Consiliului UE, Jeppe Tranhlom-Mikkelsen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri