Euronews: Clotilde Armand, franţuzoaica hotărâtă să schimbe faţa politicii din România

Data publicării:
clotilde armand poza fb

 Foto: Facebook

Clotilde Armand a candidat pentru primăria unuia dintre cele mai bogate sectoare ale Bucureștiului. Exit poll-urile o dădeau câștigătoarea cursei, însă rezultatele oficiale după numărarea voturilor au arătat că a ieșit pe locul doi, notează Euronews.

Politica românească a fost marcată de corupție, scrie Euronews, dar Clotilde Armand nu este dispusă să accepte acest lucru. Ea și partidul din care face parte au o misiune.

„Am demonstrat că este posibil să lupți și că atunci când există implicare contează. Când am început această aventură partidul era foarte tânăr. Mulți oameni ne-au spus că ne luptăm cu morile de vânt, că sistemul este prea puternic, că nu vom ajunge nicăieri. Am demonstrat că este posibil, cu resurse puține, să schimbi lucrurile. Am arătat că nu trebuie să ne dăm bătuți, că politica nu este doar a sistemului, nu este un domeniu rezervat celor care s-au hotărât să deturneze țara. Nu, democrația poate lucra în favoarea noastră, noi credem în democrație”, a spus Clotilde Armand, citată de Euronews..

Femeia de afaceri în vârstă de 42 de ani a obținut cetățenia română în 2015. Politica nu a fost niciodată prioritatea ei până când Nicușor Dan, un prieten apropiat de-al soțului ei, a fondat un nou partid: Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), scrie Euronews. 

În continuare, Euronews notează că USB a avut un timp limitat și resurse puține pentru a se face cunoscut în fața electoratului. Să aducă la cunoștința cetățenilor din București existența acestui nou partid în pragul alegerilor a fost o misiune dificilă.

„Eu am început campania cu șase săptămâni înainte de data limită. Era foarte dificil să ne facem cunoscuți în doar șase săptămâni, știind că televiziunile nu o să ne ajute foarte mult. Media este de multe ori parte din sistem. Nu aveam voie să punem bannere și am fost foarte limitați în aceea ce privește mijloacele de comunicare. A fost dificil să ajungem la o anumită parte a electoratului în aceste condiții. Așa că ne-am concentrat pe rețelele de socializare și pe campania în stradă. Dacă ai fi fost cu mine pe stradă ai fi văzut reacțiile oamenilor. Oamenii și-au pierdut respectul pentru politicieni, nu mai există nicio onoare în politică”, a spus Clotilde Armand. 

Jurnaliștii au redat un discurs al candidatei USB despre corupție și de ce românii și-au pierdut încrederea în politicieni.

„Mulți primari sunt cercetați penal dar sunt încă la putere așa că nu au apărut candidați noi. Nu au oferit o alternativă, nu au scrupule. Sunt mici probleme cu legea, asta spun acești politicieni. Toate abuzurile lor sunt reduse la „mici probleme cu legea”. Așa că oamenii nu numai că s-au săturat de politică, sunt revoltați.

În România, vedem lucrurile mult mai clar, vedem că corupția ucide oameni. În Europa, lucrurile sunt puțin diferite pentru că clasa politică nu omoară oameni direct, dar le omoară identitatea. Clasa politică a dezamăgit europenii pentru interese variate. Pentru interesele lor au sacrificat identitatea Europei. Au lăsat valori tradiționale precum munca să nu mai fie recunoscute ca valori. Politicienii sunt conduși de interese mărunte”, a conchis Clotilde Armand.  â

Duminică seara, datele unui sondaj realizat la ieşirea de la urne arătau că în sectorul 1 cele mai multe voturi le-a primit Clotilde Armand (USB) - 31,4%, urmată de Daniel Tudorache (Alianţa PSD+UNPR) - 30,5%. Potrivit rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central, Clotilde Armand are 28,73% din sufragii, iar Daniel Tudorache 31,14%.

Citiți și:
DOCUMENT. Motivele pentru care a fost respinsă cererea USB de renumărare a voturilor
Clotilde Armand şi USB nu renunţă la renumărare: merg la BEC şi nu exclud excepţia de neconstituţionalitate 
Clotilde Armand: Am făcut tot ce am putut
Cine este Clotilde, franţuzoaica de la Sectorul 1 în faţa căreia au tremurat PSD şi PNL
Scor foarte strâns la Sectorul 1. Clotilde Armand, candidata USB: Dacă am câștigat voi fi onorată și voi începe să muncesc 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri