Cătălin Ivan: S-a acționat pe ascuns. În partid nu s-a știut de OUG 13

Data actualizării: Data publicării:
catalin ivan - fb

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat la RFI că nimeni din PSD nu a știut despre ordonanța 13 privind modificarea Codurilor Penale și că nu înțelege de ce s-a acționat pe ascuns, în secret.  Eurodeputatul a spus că nu înţelege „ce a urmărit ministrul Justiţiei prin secretomania" privind OUG 13.

catalin ivan - fb

„Problema a apărut de la o discuţie care trebuia să fie una tehnică, despre nişte modificări pe care trebuia să le facă orice guvern ar fi fost la Palatul Victoria, pentru că aşa cerea Curtea Constituţională, dar nişte modificări care nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern. A fost făcut într-un mod ciudat, pe ascuns. Nu înţeleg ce a urmărit ministrul Justiţiei prin lipsa asta de comunicare şi secretomania asta în jurul ordonanţelor, pentru că, dacă vorbiţi cu jurişti, şi nu cu jurişti din PSD, ci jurişti fără culoare politică, avocaţi, judecători, veţi vedea că textul ordonanţelor este unul bun şi România are nevoie de aceste ordonanţe. Trebuiau trimise în Parlament, trebuiau dezbătute în Parlament şi de acolo să iasă un text pe care să lucreze toate partidele politice", a spus Cătălin Ivan. 

De asemenea, Cătălin Ivan a declarat că în acest moment PSD își asumă o problemă de care nu a avut habar. Totuși, europarlamentarul a precizat că este vina PSD-ului pentru comunicarea proastă cu cetățenii. 

„Eu  cred că e o lecţie pe care PSD-ul a învăţat-o, o lecţie dură, pentru că, repet, nimeni din partid, sau aproape nimeni, nu a ştiut de textul acestei ordonanţe, nici chiar colegii din guvern ai domnului Florin Iordache nu au ştiut. Eu cred că plătim toţi foarte scump o iniţiativă a unui singur membru al cabinetului Grindeanu. Este păcat că premierul Grindeanu, un politician tânăr, foarte ambiţios şi foarte bine pregătit şi cu bune intenţii, este pus acum în această situaţie: să treacă printr-o moţiune de cenzură, să fie oamenii în stradă cerându-i demisia, eu cred că este un lucru nemeritat”, a spus europarlamentarul. 

Eurodeputatul a mai spus că protestatarii au dreptate. 

„Sigur că protestatarii au dreptate, dacă un lucru nu este explicat nu poate fi înţeles, dacă nu este înţeles, nu poate fi susţinut,... preşedintele PSD a anunţat deja că niciun membru PSD nu a avut acces la ministrul justiţiei şi nu s-a discutat cu nimeni din partid despre aceste ordonanţe. Acum faptul că PSD îşi asumă răspunderea pe un lucru despre care nu a ştiut nu este corect, dar până la urmă este vina partidului, pentru că acest cabinet a rezultat dintr-o majoritate pe care PSD o are cu ALDE în Parlament. A fost o greşeală de comunicare şi de procedură, nu de conţinut", a mai declarat Ivan.

Guvernul Grindeanu s-a întâlnit, duminică, după cinci zile de proteste de amploare în toată țara, într-o ședință de urgență pentru a abroga ordonanța 13 privind modificarea Codurilor penale. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Ministerul Justiției și ministrul Florin Iordache își vor asuma consecințele acestei ordonanțe.

Totuși, duminică a avut loc cel mai mare protest de până acum. 600.000 de oameni au ieșit în stradă, dintre care 300.000 au fost în București. Protestatarii consideră că abrogarea OUG 13 este doar primul pas și cer acum demisia Guvernului Grindeanu. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri