Sari la conținut

Ex-ministru din Guvernul Grindeanu: Salariile vor fi tăiate la loc

Florin Jianu, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Grindeanu, consideră că majorarea salariilor bugetarilor, așa cum rezultă din legea salarizării unitare aflate în dezbaterea Camerei Deputaților, nu este sustenabilă. Mai mult, Jianu avertizează că, după șase luni de aplicare a noii legi, autoritățile vor fi nevoite să revină „la situația inițială”, adică să taie salariile.

florin jianu govro

Sursă foto: gov.ro

„Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflația va crește, rata de îndatorare a statului va crește și, probabil, în foarte scurt timp vom reveni la situația inițială, lucru care însă nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile”, a declarat Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri și fost președinte al Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Acesta a mai arătat că, pe parcursul dezbaterii din Senat, legea salarizării unitare a suferit 54 de modificări, fără a exista o evidență a impactului bugetar și fără a se indica de unde vor fi luați banii necesari. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate în Senat vor genera creșteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.

„Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Și, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor”, a spus Jianu.

Fostul ministru din Cabinetul Grindeanu a mai arătat că este posibil ca, după aprobarea de către Parlament, legea salarizării unitare să nu intre deloc în vigoare, „la fel ca și în cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogată în mod constant și care nu a fost aplicată niciodată”.

Totodată, președintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a susținut că, odată aplicată această lege, statul fie va trebui să contracteze împrumuturi externe masive, de miliarde de lei, fie va crește taxele.

La rândul său, Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al CMIPMMR, a arătat că amendamentele aprobate în Senat la Legea salarizării vizează doar majorări salariale, nu și corelarea măririi salariilor cu performanța.

Oficialii Consiliului pentru IMM-uri cer Camerei Deputaților, „dacă ne interesează viitorul acestei țări”, să aducă modificări de esență legii, precum introducerea criteriilor de performanță și a unor evaluări periodice în toate domeniile.

Florin Jianu și-a anunțat demisia din Guvernul PSD-ALDE după 28 de zile de mandat, la scurt timp după adoptarea OUG 13.

„Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că așa îmi dictează conștiința, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume. Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare și nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conștiința curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui și ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laș și a girat acțiuni pe care nu le împărtășește sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!”, declara Jianu, pe contul său de Facebook.