Exclusiv Digi24: Cum explică Șerban Nicolae sintagma „șoferul lui Voicu”

Data actualizării: Data publicării:
serban nicolae masina catalin voicu sofer

Șerban Nicolae a explicat la Digi24, în cadrul emisiunii 24/7 realizată de Alina Manolache, de ce l-a luat din arestul Poliției pe fostul senator PSD Cătălin Voicu. Deputatul spune că așa fac avocații, este o practică des întâlnită și motivează acest gest spunând că „l-am luat ca să îi fac un instructaj”.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: Domnule Șerban Nicolae, aș vrea să lămurim o problemă care tot trenează, se tot discută despre ea pe rețelele sociale... Vi se spune de către unii, dușmanii dumneavoastră, cei care vă critică, „șoferul lui Cătălin Voicu”.

Șerban Nicolae, deputat PSD: Săracii, atâta pot.

Alina Manolache: Care este relația dumneavoastră cu fostul senator? A avut și o condamnare Cătălin Voicu... Și cum ați ajuns să conduceți mașina? Este o fotografie...”.

Șerban Nicolae: Este mașina mea. Când s-a făcut celebra poză, pe care unii o folosesc drept biblia CV-ului meu, era în 2011, aveam deja vreo 14 ani de avocatură. Nu e nicio noutate. Orice avocat cu experință în materie penală vă poate spune că se practică să îți iei un client din arest.

De ce? Pentru că atunci când s-a înlocuit arestul la Cătălin Voicu, l-am luat ca să îi fac un instructaj. Mai ales unuia cu poziție publică, trebuie să îi spui „te duci la Poliție conform graficului pe care ți-l stabilește, nu iei legătura cu nimeni, nu accepți niciun fel de convorbire sau mesaj prin intermediari, nu te duci în anumite zone, nu părăsești teritoriul localității...”.

Spre exemplu Voicu a avut interzis să părăsescă Bucureștiul. Tatăl lui a murit în mașină, s-a răsturnat cu mașina în șanț la vreo 12 kilometri de centura Capitalei. N-a putut să iasă (Voicu – n.red.). Vă dați seama, îți moare tatăl într-un șanț la 12 kilometri de limita pe care nu ai voie să o părăsești...

Eu am fost demnitar înaintea lui Voicu. La momentul când s-a făcut celebra poză în care eram în mașina mea, ca să ne înțelegem, nu eram șoferul lui sau în mașina lui, eu fusesem consilier de stat al președintelui Iliescu, fusesem ministru, fusesem senator... Am fost senator înaintea lui Voicu. Nu Voicu m-a adus în politică, pentru că eu am început politica în 1990. Cătălin Voicu a devenit parlamentar cred că în 2014, deci 14 ani mai târziu.”

În decembrie 2018, în timpul dezbaterii unei moțiuni, Șerban Nicolae l-a atacat pe Traian Băsescu. Fostul președinte nu a vrut să rămână dator și l-a „taxat” pe Facebook: „Apreciez că pentru meseria de şofer al puşcăriaşului Cătălin Voicu merge discursul. A făcut progrese. Pentru un şofer să vorbească 25 de minute e mare lucru. A pomenit de cel puțin 5, 6 ori Moscova. Ţie nu îţi e ruşine? Eşti copilul lui Iliescu. Te-a crescut la Cotroceni”.

Nicolae, fost consilier al lui Iliescu și avocat al fostului senator Cătălin Voicu

În trecut, Nicolae a fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, dar şi avocat al ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat la închisoare într-un dosar celebru. Din condamnarea de şapte ani, Voicu a ispăşit aproximativ trei, fiind eliberat la începutul lui 2016. Şerban Nicolae i-a şi condus maşina lui Voicu, după cum se poate observa în fotografia de mai jos. Nu în ultimul rând, Nicolae a locuit într-un apartament din patrimoniul RA-APPS până când a fost evacuat, după ce a refuzat să plătească chiria majorată şi a pierdut procesul.

Senatorul Şerban Nicolae, evacuat din apartament şi pus să plătescă 25.000 de euro către RA-APPS

Consilier al lui Ion Iliescu între 2001 şi 2004, Nicolae a primit un apartament din partea RA-APPS pe motiv că lucra pentru Administraţia Prezidenţială. După ce a pierdut postul şi nu a mai fost ales în Parlament, Nicolae nu a eliberat locuinţa, deşi nu mai avea dreptul legal să locuiască acolo.

În 2010 a fost dat în judecată de regie deoarece a refuzat să plătească chiria, majorată de RA-APPS la aproape 4.000 de euro. Până la majorarea chiriilor, pentru apartamentul în suprafaţă de 154 de metri pătraţi, Nicolae plătea o chirie de 400 de lei pe lună.

În februarie 2013, cabinetul Ponta dădea publicităţii o listă a chiriaşilor-persoane fizice cu datorii către RA-APPS. Conform acestei liste, în acel moment Şerban Nicolae datora regiei de stat 460.020 de lei.

Nicolae, critic vehement al luptei anticorupție

Şerban Nicolae a ieşit constant în evidenţă drept unul dintre cei mai vehemenţi critici ai luptei anticorupţie, deopotrivă prin luări publice de poziţie şi implicare în promovarea unor proiecte legislative controversate. Deputatul PSD nu era de acord cu arestul în timpul cercetărilor penale.

„Faptele săvârşite prin acte de corupţie nu se justifică ca fiind acte de pericol concret pentru ordinea publică. Avem în România, persoane foarte importante la cel mai înalt nivel, cazuri de parlamentari care au fost cercetaţi în libertate, judecaţi, condamnaţi şi care au ajuns în penitenciare pentru executarea unor pedepse privative de libertate fără ca să fie nevoie de arestarea lor preventivă, ceea ce arată că nu este o condiţie sine qua non într-o cercetare penală. Cazul lui Dan Voiculescu, de foşti miniştri, mă refer la Relu Fenechiu”, declara, în ianuarie 2015, Şerban Nicolae.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri