EXCLUSIV, interviu cu Carmen Dan. Digi24: Ce notă v-ați da la doi ani de mandat, de la 1 la 10? Dan: În niciun caz 10

Data publicării:
carmen dan interviu

Într-un interviu pentru Digi24, Carmen Dan vorbeşte despre violenţele din 10 august. Spune că o parte din vină o au chiar protestarii pentru că au rămas în Piaţa Victoriei, deşi ar fi fost avertizaţi să plece. Şefa de la Interne aşteaptă ca protestatarii să se poarte mai bine la viitoarele proteste. Declaraţiile ministrului de interne într-un interviu realizat de Maria Moiş.

Carmen Dan, despre evenimentele din 10 august 2018

Maria Moiș, jurnalist Digi24: Anul trecut, momentul 10 august a îngrijorat foarte multă lume. Care este acum situația desecretizarii documentelor și ce le răspundeți celor care spun că dacă opriți desecretizarea îngreunați ancheta?

Carmen Dan, ministrul de Interne: Nu cred că am fi putut avea o discuție, fără să avem o referire și la acest moment...

Maria Moiș: A fost un moment important și încă nu s-au lămurit toate lucrurile...

Carmen Dan: Eu nu mai văd absolut nicio piedică în a se lămuri toate lucrurile. Dacă din punct de vedere al legalității, susțin cu tărie că aceste lucruri au fost în regulă. Aș face câteva precizări - acum că am ocazia și reluăm acest subiect - după șapte luni putem vorbi cu mai puțină patimă și emoții despre acel moment. 10 august este o lecție de învățat și pentru Jandarmerie, dar și pentru liderii mișcărilor civice și pentru protestatari.

În acest moment nu există absolut niciun impediment ca aceste dosare penale în desfășurare să se finalizeze. Îmi amintesc și de domnul procuror Lazăr care spunea că ancheta merge foarte greu pentru că documentele nu sunt declasificate. Poate am pierdut momentul să raspund atunci, am să o fac acum: absolut toate documentele sunt desecretizate și puse la dispoziția atât a Parchetului general cât și a celor două comisii, și asta se întâmpla la finalul lunii ianuarie când comisia a stabilit ce documente se declasifică.

Pot să vă spun acum, din toate documentele trimise la parchet, la solicitarea procurorilor, sunt declasificate, mai puțin un document care nu emană de la MAI.

Acum, momentul 10 august - vă rog să vă amintiți -, că este un moment pe care noi l-am pregătit, de aceea vă spuneam dumneavoastră din punct de vedere al legalității...

Maria Moiș: În ce sens l-ați pregătit? V-ați pregătit să aveți o anume intervenție apriori evenimentului?

Carmen Dan: L-am pregătit în sensul în care l-am tratat cu seriozitate, văzând experiența protestelor anterioare, deloc puține, putem vorbi de ani în care săptămână de săptămână au fost genul acesta de manifestații. Am spus-o și atunci, ne-am consultat partenerii să avem toate informațiile în pregătirea acelei misiuni.

Maria Moiș: Dumnavoastră ați fost până la urmă invitată la Parchet să vă susțineți opinia sau să explicați ce ați făcut în seara respectivă. Ați spus că erați în minister...

Carmen Dan: Da, mi s-a părut un act de responsabilitate chiar dacă eram în concediu. Ce vedeam că se întâmplă nu era un lucru care să-mi dea liniște. Sau să îl tratez la capitolul diverse. Nu am fost cheamtă la Parchet. Sunt convinsă că lucrul acesta nu va fi așa un lucru care nu se va ști. Am toată disponibiltiatea să mă prezint dacă voi fi chemată, cum au făcut-o și alți colegi din MAI când au fost citați.

Înțeleg că nu avem voie să ne comparăm cu Franța - acolo ce e posibil, e mai puțin posibil în România. Eu insist să spun că abordarea este la fel în toate statele cu vederi democratice. Vedem reacții ale forțelor de ordine în Statele Unite – cumva, leagănul democrației - vedem ce s-a întâmplat și se întâmplă de o bună perioadă încoace în Franța.

Maria Moiș: Ce le răspundeți celor care spun că au fost persoane pașnice și totuși au avut de suferit?

Carmen Dan: Eu spun că în conformitate cu proceduri unanim acceptate și folosite în toate statele cu pretenții democratice, avertizarea este importantă și sunt niște norme ce dispun în sensul acesta: ca semnale luminoase, ca sonore.

Cred ca cineva care nu a fost atent la avertizări, poate n-a fost atent la semnalele luminoase. Când te afli la activitate de protest și în jurul tău se întâmplă lucruri și vezi că degenerează, cred că reacția firească trebuie să o ai este să pleci din această zonă.

Maria Moiș: Pe scurt spuneți că și-au asumat riscul să rămână în Piața Victoriei?

Carmen Dan: Pe scurt, spun că e momentul să învățăm să ne comportăm și în astfel de situații. Vom avea întoteauna deschiderea să transmitem ce ține de practica militară pe care o are Jandarmeria în astfel de situații. Îi rog pe toți să fie atenți și la ceea ce transmit forțele de ordine.

Maria Moiș: Faceți o invitație pentru protestatari ca la următoarele manifestări să își facă lecțiile?

Carmen Dan: Este o invitație la civism.

Carmen Dan, despre relația cu Gabriela Firea

Maria Moiș: După momentul 10 augsut, relația dumnavoastră aparent s-a deteriorat cu doamna Gabriela Firea, primarul general. Cum este relația acum, în contextul în care președintele Liviu Dragnea a spus că aceasta s-ar fi îmbunătățit.

Carmen Dan: Întotdeauna există o deschidere. PSD e partid mare și oamenii în acest partid știu că se pot exprima liber de fiecare dată, chiar dacă ceea ce spun nu este neapărat în linia generală a partidului.

Maria Moiș: V-a acuzat doamna Firea inclusiv că vă spionați colegii.

Carmen Dan: Nu am o vocație, să știți, din a mă place și iubi toată lumea. Între MAI și Primăria generală trebuie să existe o colaborare instituțională și în sensul acesta nu am absolut nicio rezervă să depun toate eforturile.

Maria Moiș: Cu dumneai personal ați mai vorbit?

Carmen Dan: Nu am o vocație, nu e un obiectiv personal acela de a mă face plăcută și iubită de toată lumea.

Îi respect părerea despre mine ca persoană... Nu mă insinuez în niciun fel.

Maria Moiș: Ați iertat-o pentru că a spus că vă spionați colegii?

Carmen Dan: Aș vrea ca cei care fac anumite afirmații să vina și cu probe. Așa este normal și firesc, tocmai de aceea nu răspund de cele mai multe ori, nu merită. Consider ca un deserviciu, nu mi se aduce mie personal și cel care face își aduce un deserviciu.

Maria Moiș: Ce notă v-ați da la doi ani de mandat, pe o scară de la 1 la 10?

Carmen Dan: În niciun caz 10.

Maria Moiș: Trebuie să puneți o notă acolo, în... lucrarea de control...

Carmen Dan: O notă de trecere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri