EXCLUSIV digi24.ro. Kelemen Hunor explică motivul posibil al incidentului de la graniţa cu Ucraina

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor pe holul parlamentului
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Nu am încercat să intru în Ucraina și nu am pașaport unguresc”, a declarat pentru digi24.ro preşedintele UDMR Kelemen Hunor. Liderul UDMR îi cere ambasadorului Ucrainei în România să facă publice informaţiile la care face referire - la ce frontieră şi cu paşaport ar fi vrut să intre.

20170620_UDMR_KELEMEN_HUNOR_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

UPDATE 21.30. Kelemen Hunor a povestit incidentul şi pe pagina sa de Facebook.


Documentele făcute publice de Kelemen Hunor, pentru digi24.ro 

Declaraţiile sale contrazic afirmaţiile ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, care în urmă cu puţin timp a susţinut că liderul UDMR a mai încercat să intre în Ucraina folosind paşaportul ungar şi a fost refuzat.

Ambasadorul a mai susţinut că lui Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017.

Cereți date de la ambasador. Când s-a întâmplat și acte oficiale. Eu am acte cu incidentul de azi. Acum să vină el cu date și să spună când, la ce frontieră și cu ce pașaport am vrut să intru”, a declarat pentru digi24.ro Kelemen Hunor.

Liderul UDMR afirmă că incidentul de azi reprezintă o încălcare a tratatului de bază româno-ucrainian, articolul 13, punctul 7.

Pe de altă parte, liderul UDMR a precizat pentru digi24.ro că acum câţiva ani a avut niște declarații în legătura cu legea de învățământ din Ucraina: "Împreună cu câțiva deputați români am avut o poziție tranșantă și am cerut lui Porosenko să nu promulge legea".

Ambasadorul Ucrainei: E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene

"Am aflat acum cateva ore aici pe facebook că Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor Oficial n-a fost lăsat azi dimineață să intre pe teritoriul Ucrainei. 
În aceasta situație neplăcută dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări:
1. Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene.
2. Și de data această conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene", a scris pe pagina sa de Facebook ambasadorul.

Kelemen Hunor nu a fost lăsat, sâmbătă, să intre în Ucraina. „Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară”, a anunțat el. Liderul UDMR a precizat că l-a informat pe ministrul român de Externe despre această situaţie, urmând să solicite explicaţii Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

Citiți și:  Cazul Kelemen Hunor ia amploare. MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri