EXCLUSIV. Procurorul general îl apară pe Ponta, după ce premierul a spus că Năstase a fost condamnat politic

Data publicării:
tiberiu nitu 2 crop mediafax

„Nici în ceea ce mă priveşte, nici în ceea ce îi priveşte pe alţi colegi, eu unul nu mă simt afectat, nu mă simt ameninţat în vreun fel, eu îmi cunosc capacităţile, cunosc dispoziţiile legale care mă protejează ca magistrat. Sunt politicieni şi fiecare politician are, zic eu, strategia lui”, a declarat Tiberiu Niţu, procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curet de Casație și Justiție, în primul său interviu la un post de televiziune.

Tiberiu Niţu, membru de drept al CSM, a lipsit de la şedinţa procurorilor din Consiliu atunci când toţi membrii au votat să fie sesizaţi inspectorii judiciari în legătură cu declaraţiile cu Victor Ponta. Atunci, magistraţii din CSM au avut o părere diferită de cea a procurorul general al României.

CSM: V. Ponta, pericol pentru independenţa procurorilor

„Secţia pentru procurori apreciază că elemente din mesajul public al premierului Victor Ponta au urmărit decredibilizarea profesională şi instituţională a procurorilor din cadrul DNA”, se arăta în Hotărârea Secţiei de procurori a CSM.

„Vreau să vă spun că poziţia mea şi a secţiei de procurori este transpusă în hotărârea publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii prin care am sesizat Inspecţia Judiciară să efectueze verificările de rigoare”, a declarat procurorul Bogdan Muscalu, vicepreşedinte CSM.

Secţia de procurori din CSM a hotărât că atacurile premierului pun bazele unui scenariu care are drept scop decredibilizarea sistemului de justiţie. Magistraţii din Consiliul Superior al Magistraturii mai susţin că declaraţiile premierului pun presiune asupra procurorilor, ba chiar îi pot intimida. CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a analiza declarațiile premierului Victor Ponta.

„Considerând că acestea construiesc un scenariu cu potenţial major atât de afectare a magistraţilor care instrumentează anumite cauze penale creând de asemenea, o presiune care are drept scop intimidarea şi decredibilizarea instituţiilor din justiţie şi a corpului magistraţilor români, inacceptabilă într-un stat de drept, Secţia pentru procurori apreciază că se impune sesizarea Inspecţiei Judiciare”, se preciza în hotărârea Secţiei de procurori, din 7 ianuarie.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare se referă la declaraţiile pe care premierul Victor Ponta potrivit cărora Adrian Năstase este un condamnat politic.

Inspecţia Judiciară va analiza declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta, apoi va decide dacă acestea au afectat independenţa sistemului judiciar, dar şi a procurorilor anticorupţie.

Punctul de vedere al inspecţiei va ajunge la Consiliul Superior al Magistraturii, ai cărui membri vor decide dacă şi-i însuşesc. Dacă vor decide că atacurile premierului au afectat independenţa justiţiei, atunci Victor Ponta va fi sancţionat public, prin intermediul unui comunicat de presă.

Victor Ponta: „Este o realitate. Nu am voie să spun realităţi?”

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat duminica trecută că îşi menţine declaraţiile în privinţa condamnării lui Adrian Năstase, arătând că el a exprimat doar nişte realităţi care nu au nicio legătură cu independenţa justiţiei.

„Procesele penale împotriva lui Adrian Năstase au pornit imediat după alegerile pierdute în 2004, conduse de Morar şi Macovei, iar scopul lui Traian Băsescu şi al clicii lui a fost distrugerea omului politic Adrian Năstase. Este o realitate. Nu am voie să spun realităţi, pe care cei mai mulţi oameni le gândesc? Sunt obligat să spun lucrurile astea”, a afirmat Victor Ponta, duminică, într-o emisiune televizată, citat de Mediafax.

Instanţa supremă i-a condamnat luni, 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

Ulterior, la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, şefii justiţiei au dat explicaţii despre situaţia magistraţilor atacaţi în declaraţiile publice ale premierului Victor Ponta. 

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat că la întâlnirea de la ambasada SUA, un diplomat american a ținut să sublinieze că în Statele Unite politicienii nu comentează deciziile pe care le iau instanțele judecătorești.

Afirmația era o aluzie la comentariul făcut de premierul Victor Ponta în cazul dosarului lui Adrian Năstase, despre care a spus că este un condamnat politic.

Traseul lui Tiberiu Nițu la conducerea PÎCCJ

Tiberiu Nițu a fost propus, în 1 noiembrie 2012, de către ministrul Justiţiei, la acea vreme Mona Pivniceru, pentru numirea în funcția de procuror-șef al PÎCCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat în 3 decembrie, că a transmis către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, hotărârile Secţiei pentru procurori a CSM privind avizarea negativă a propunerilor pentru numirea în funcţiile de procuror general al PÎCCJ şi procuror şef al DNA.

Ulterior, președinția a anunțat că șeful statului nu e de acord cu propunerile Monei Pivniceru la conducerea Parchetului General și a DNA.

Tiberiu Niţu a fost apoi propus pentru a doua oară procuror general, de către ministrul interimar al Justiției de la acea dată, premierul Victor Ponta, și a primit aviz pozitiv pentru că a avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public, a fost receptiv la criticile formulate de CSM la interviul din noiembrie 2012 şi va colabora cu echipa de conducere, arată CSM în motivarea deciziei.

În urma audierilor desfăşurate în zilele de 8 şi 9 mai 2013 şi a analizei proiectelor de management depuse, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize favorabile pentru toţi cei şase candidaţi propuşi de Ministrul Justiţiei.

Ulterior, ministrul numit al Justiției, Robert Cazanciuc, i-a transmis președintelui Traian Băsescu propunerile de numire a șefilor procurorilor, care a fost acceptată de Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri