Extremiștii Europei se adună la Sinaia. "UE este moartă", episodul doi

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
marin le pen foto facebook 17 12 2015 1

Sursa: Facebook

La fel ca în decembrie 2015, de organizarea şi promovarea reuniunii de la Sinaia s-a ocupat eurodeputatul român Laurenţiu Rebega, fin al co-preşedintelui ALDE Daniel Constantin şi politician urmărit penal în dosarul spălării de bani şi luării de mită de la Ministerul Agriculturii. Ajuns în Parlamentul European sub sigla Partidului Conservator (partid care nu a avut listă proprie de candidaţi la europarlamentarele din 2014, dar a fost în alianţă electorală cu UNPR şi PSD), Rebega a intrat în grupul xenofob şi populist condus de Marine Le Pen în iulie 2015, adică după ce DNA a anunţat implicarea sa în dosarul penal menţionat. Drept răsplată pentru dezertarea din grupul socialiştilor, Rebega a fost numit vicepreşedinte al grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF - Europe of Nations and Freedom).

Marine Le Pen - finanţări dubioase şi apropiere de Kremlin

Invitatul de seamă al reuniunii de la Sinaia este Marine Le Pen, lider al Frontului Naţional din Franţa, mişcare politică de dreapta, cu caracter xenofob, conservator şi antisemit. De-a lungul timpului, numele acesteia a apărut în numeroase scandaluri.

Cel mai recent, Panama Papers. Presa franceză a relatat că "primul cerc de apropiaţi ai preşedintei Frontului Naţional" ar fi creat un sistem sofisticat (societăţi-paravan şi facturi false) - între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice şi Panama - pentru a scoate bani din Franţa evitând controalele serviciilor franceze pentru prevenirea spălării banilor.

În ianuarie 2016, Marine Le Pen a fost audiată de procurorii francezi, în calitate de martor, în dosarul deschis în 2014 pe marginea modului în care Frontul Naţional şi-a finanţat campania pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2012. Anchetatorii au suspiciuni că ar fi fost deturnate milioane de euro din fonduri publice prin intermediul unei companii apropiate partidului de extremă dreaptă.

În decembrie 2015, fiica lui Jean-Marie Le Pen a scăpat de un dosar de "provocare la discriminare din cauza apartenenţei la o religie", deschis după ce, în decembrie 2010, a comparat rugăciunile musulmane de stradă cu ocupaţia nazistă.

Tot anul trecut, critici aprinse au fost formulate împotriva liderului Frontului Naţional după ce Marine Le Pen a postat pe o reţea de socializare fotografia unui jurnalist decapitat de gruparea teroristă Stat Islamic.

Pe parcursul anului 2014, au fost formulate mai multe acuzaţii de alimentare a Frontului Naţional şi a lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul formaţiunii, cu bani ruseşti. Partidul a primit 9 milioane de euro de la o bancă din Cehia controlată de ruşi, fapt admis de Marine Le Pen, în timp ce la tatăl acesteia au ajuns, cu titlul de împrumut, alte 2 milioane de euro, de la un fost ofiţer KGB. Ulterior, după ce hackeri au publicat mii de convorbiri şi schimburi de e-mailuri între un oficial de la Kremlin şi un apropiat al lui Le Pen, s-a aflat că aceasta ar fi fost de acord să susţină referendumul în urma căruia Crimeea a fost anexată Rusiei, sprijin care s-ar fi materializat într-un interviu din februarie 2015.

Marine Le Pen va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2017, iar sondaje efectuate la sfârşitul anului trecut o dădeau drept competitor cu şanse în cursa pentru Elysee.

Cine mai vine la Sinaia

Pe lângă liderul grupului ENF, vor mai lua cuvântul la reuniunea de la Sinaia eurodeputaţii Marcel de Graaff (Olanda), Edouard Ferrand (Franţa), Franz Obermayr (Austria) şi Laurenţiu Rebega, dar şi alţi politicieni de extremă dreaptă din Cehia şi Italia.

Potrivit organizatorilor, "textele tuturor intervenţiilor din cadrul conferinţei" vor fi strânse "într-un volum care să se adauge unui corpus de contribuţii teoretice la mişcarea naţionalistă din Europa".

Invitaţii la conferinţă au fost trimise şi conducerii Parlamentului României, MAE şi Ambasadei Republicii Franceze, dar şi partidelor parlamentare şi neparlamentare. Rămâne de văzut care dintre figurile publice autohtone va răspunde invitaţiei Le Pen - Rebega.

Despre distrugerea Europei

La întâlnirea din decembrie 2015 de la Palatul Parlamentului, majoritatea celor care au luat cuvântul au atacat Uniunea Europeană şi au vorbit despre "patriotism" şi "patrioţi". "Viitorul aparţine patrioţilor din UE. Avem nevoie de noi conducători, cărora le pasă de popoarele lor. (...) Noi suntem vocea rezistenţei europene împotriva proiectelor europene distructive, iar această rezistenţă începe astăzi în România (...) Avem nevoie de o altă Europă. Milioane de imigranţi ameninţă naţiunile europene şi UE nu este capabilă să ne protejeze împotriva acestor invaziţii. Avem nevoie de graniţe între naţiuni", declara, atunci, europarlamentarul olandez Marcel de Graaff.

"UE este moartă şi este nevoie de un plan nou de cooperare între naţiunile europene. Este ADN-ul acestui proiect, în jurul lui Marine le Pen şi al aliaţilor noştri", susţina şi Ludovic de Danne, consilierul pe probleme europene al lui Marine Le Pen.

La reuniunea din decembrie 2015, a participat şi generalul Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri