„Fără penali” | Primăria Arad a invalidat aproape o treime din semnăturile strânse de USR

Data publicării:
falca

Primăria Arad a finalizat, vineri după-amiază, procedura de atestare a semnăturilor strânse în campania "Fără penali în funcţii publice", iar peste 6.000 au fost invalidate, ceea ce înseamnă aproape o treime.

falca
Gheorghe Falcă

Primarul Gheorghe Falcă (PNL) a declarat că toate faptele încadrate de Codul Penal la fals în înscrisuri se regăsesc pe listele aduse de USR Arad” şi că va transmite instituţiilor statului semnăturile care nu au fost validate.

În schimb, reprezentanţii USR spun că la Arad au fost invalidate mai multe semnături decât în judeţe conduse de PSD şi afirmă că nu a fost folosită nicio bază de date pentru completarea listelor, toate semnăturile fiind date de arădeni.

Conform unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, doar 14.588 din cele 20.600 de semnături adunate de USR în campania "Fără penali în funcţii publice" au fost validate.

„Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, adevărul iese la iveală. Funcţionarii publici, nu primarul, au verificat autenticitatea datelor completate în tabele şi s-a constatat faptul că o parte din ele nu corespundeau realităţii. Astfel a apărut această diferenţă mare între numărul semnăturilor raportate (de USR - n.r.) la Bucureşti şi cel al semnăturilor validate. Toate faptele încadrate de Codul Penal la fals în înscrisuri se regăsesc pe listele aduse de USR Arad. Acest lucru ne obligă să transmitem instituţiilor statului semnăturile care nu au fost validate”, a afirmat primarul Aradului, Gheorghe Falcă, într-un comunicat de presă.

Vineri după-amiază, reprezentanţii USR Arad au fost aşteptaţi de primar să preia listele cu semnăturile validate, însă aceştia nu s-au mai prezentat.

„Ne-au comunicat că este cu neputinţă să ridice astăzi dosarele, numai luni. Dacă le-ar ridica azi s-ar considera decăzut din termenul de a le preda la Parlament, dar dacă demonstrează că doar luni au fost disponibile aceste dosare s-ar bucura de o procedură specială de promovare a listelor şi că interesul lor este ca aceste semnături adunate din municipiul Arad să poate fi valorificate în procesul de revizuire a Constituţiei”, a afirmat, în acelaşi comunicat, secretarul Primăriei Arad, Lilioara Stepănescu.

„Cred cu tărie că această campanie trebuia să se desfăşoare conform legii, şi respectând toate procedurile prevăzute de lege, în primul rând din respect pentru semnatarii iniţiativei «Fără penali». Eu sunt unul dintre ei”, a mai arătat Falcă.

Contactat de News.ro, senatorul USR Arad Adrian Wiener a spus că „este inexplicabil cum a fost invalidat un număr atât de mare de semnături la Arad”.

„Primăria Arad a invalidat mai multe semnături decât ne-au fost invalidate în judeţele conduse de PSD. Suntem cu mult peste media pe ţară la numărul de semnături invalide. Nu am primit nicio explicaţie pentru asta. Cert este că nu am folosit nicio bază de date, toate semnăturile din tabele sunt reale, ale arădenilor”, a spus Wiener.

Cu privire la faptul că dosarele nu au mai fost ridicate vineri, senatorul a declarat că Primăria le-a predat în afara programului Parlamentului, respectiv după ora 14.00, astfel că „nu mai puteau fi nici teleportate de la Arad la Bucureşti”.

„Luni, când le vom duce la Parlament, vom avea o întâmpinare, un proces-verbal în care se menţionează că au fost preluate în afara termenului şi sperăm să se ţină cont de acest fapt”, a spus Adrian Wiener.

Pe de altă parte, USR Arad a transmis, vineri seară, un comunicat în care acuză că Primăria a depăşit cu o săptămână termenul de atestare pentru primul set de 15.518 semnături depuse.

„Cererea şi procesul-verbal prin care s-au predat 15.518 semnături este din data de 24.08.2018, cu termen de atestare de 15 zile lucrătoare, conform prevederilor articolului 5, punctul (4), din Legea 189/1999, privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni. În 14 septembrie, am depus o adresă la Primăria Arad prin care notificam împlinirea termenului mai sus amintit şi solicitam eliberarea dosarelor”, a arătat USR.

Vineri dimineaţă, liderii USR Arad au organizat o conferinţă de presă în faţa Primăriei Arad, în care i-au cerut demisia primarului Gheorghe Falcă (PNL), pe care îl acuzau că „refuză să elibereze cele 21.000 de semnături” adunate în municipiu în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri