Fără sistem de vot la Senat. Reacție la acuzațiile opoziției: „Să numere încet şi cu atenţie”

Data actualizării: Data publicării:
vot senat

Un nou conflict la Senat. Vechiul sistem de vot electronic a fost demontat şi ar fi trebuit înlocuit cu unul nou. Doar că acesta nu a mai ajuns. Acum senatorii sunt nevoiţi să voteze toate legile la vedere. Suspicioasă, opoziţia acuză că unele voturi ar putea fi viciate şi, în plus, nici nu se va mai şti cum a votat fiecare parlamentar. „Să numere încet şi cu atenţie”, le transmit cei de la putere.

„Mâna sus toţi cei care votaţi pentru, vă rog frumos, până numărăm”, le-a spus senatorilor președintele de ședință, Adrian Țuțuianu.

Aceasta pentru că, atunci când s-au aşezat în bănci, senatorii au găsit în locul aparatelor de vot doar nişte găuri. Până la începutul sesiunii ar fi trebuit montat noul sistem, doar că firma care a câştigat licitaţia i-a anunţat pe aleşi că nu au toată aparatura necesară.

S-a constatat că aceştia aveau o sincopă în frunizare câtorva echipamente, nu se face referire la acestea în mod explicit”, spune Gerogian Ghervasie, directorul Direcţiei de Comunicare din Senat.

Aşa că toate legile se votează cu mâna pe sus. Cel mai mult au de muncă secretarii, care de multe ori nu reuşesc să stabilească numărul exact de voturi.

Mai sunt senatori care vorbesc în acel foaier lateral, mai sunt senatori care urcă treptele cu mâna ridicată, nu nu se mai poate continua cu o astfel de metodă cu mâinile ridicate”, spune Mario Oprea, senator PNL, secretar al Senatului.

Secretarul de la PSD spune că are o metodă secretă: se ghidează după lista de prezenţă. Atâta doar că unii aleşi mai ies din sala în timpul şedinţei.

Ion Ganea, senator PSD, secretar al Senatului: Am avut grijă să îi sensibilizez pe toţi cei care au semnat să fie prezenţi.

Reporter: Păi cum aţi făcut asta?

Ion Ganea, senator PSD, secretar al Senatului: I-am sesibilizat în sens pozitiv.

Reporter: Cum aţi făcut?

Ion Ganea, senator PSD, secretar al Senatului: Le tăiem ziua.

Unul dintre secretarii care conduc şedinţa de plen este din partea opoziţiei, a număra cred că nu este greu pentru cei din opoziţie”, spune Liviu Pop, senator PSD.

„Rugămintea este să luaţi loc să ridicăm mâna pentru că vom avea din nou controverse”, le-a spus Țuțuianu senatorilor.

Suspicioasă, opoziţia spune că la legile importante va cere vot nominal pentru a se şti exact cum a votat fiecare.

Atâta timp cât nu ne punem de accord, când nu reuşim să numărărm, eu număr ceva, secretarul de la putere numără altceva, va trebui să ajungem la acea listă, nu se poate altfel”, spune Nicu Fălcoi, senator USR, secretar al Senatului.

Anticipez că va fi mare, mare scandal cel puţin pe acest subiect”, spune Alina Gorghiu, senator PNL.

Noul sistem de vot ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri