Favorit la Transporturi. Procesele lui Ovidiu Silaghi

Data publicării:
ovidiu silaghi 5463588-Mediafax Foto-Octav Ganea 1

Ovidiu Silaghi este proces cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a acuzat că nu poate justifica 200.000 de lei. Este vorba de un proces care este acum pe rolul instanței supreme, dar și de o acțiune în faza precontencioasă, la Oradea. În litigiul de la Curtea de Apel București a pierdut și a făcut recurs la instanța supremă. În cealaltă situație, Ovidiu Silaghi a avut câștig de cauză la Comisia de verificare a averilor de la Oradea, însă hotărârea comisiei este departe de a fi definitivă.

Victor Ponta crede că Ovidiu Silaghi poate fi numit la şefia Ministerului Transporturilor, deşi a avut probleme cu legea. Premierul consideră că situaţia sa poate fi comparată chiar cu cea a predecesorului său, Relu Fenechiu. Aşa cum Relu Fenechiu a fost înlăturat după o condamnare care este definitivă, dar nu irevocabilă, Silaghi poate prelua portofoliul, chiar dacă achitarea sa nu este definitivă.

„Eu ziceam că nu are o problemă dacă te-a achitat. Nu? Dacă judecătorul s-a pronunţat vineri pentru condamnarea domnului Fenechiu, domnia sa a plecat din funcţie, dacă un judecător s-a pronunţat pentru achitare trebuie să ţinem cont, nu? Nu aplică aceeaşi regulă întotdeauna?”, spunea azi Victor Ponta.

Traseul litigiilor

Ovidiu Silaghi a reuşit, anul trecut, să scape de confiscarea a 200.000 de lei, sumă considerată nejustificată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, după ce a atacat raportul ANI în fața Comisiei speciale a Curţii de Apel Oradea. Decizia a fost contestată și se află în fază precontencioasă.

În paralel, liberalul a încercat să anuleze, la București, referatul ANI. Procesul s-a derulat la Curtea de Apel București, unde Ovidiu Silaghi a solicitat anularea raportului ANI. În 18 martie, completul de la secția de contectios administrativ a respins cererea lui Ovidiu Silaghi. „Respinge actiunea ca inadmisibilă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în sedintă publică astăzi, 18.03.2013”, se arată în documentul Curții de Apel București.

Atacat cu recurs, dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit termen de judecată pentru data de 11 aprilie anul viitor. 

Prin ce s-a remarcat fostul ministru

În prezent, Ovidiu Silaghi este deputat PNL de Satu Mare. Acesta este cel de-al doilea mandat al său, prima dată fiind ales parlamentar în 2004. Ovidiu Silaghi a mai fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012. În jumătate de an, el a reuşit doar să inaugureze proiectele începute de predecesorii săi, respectiv circa 110 kilometri de autostradă.

Ovidiu Silaghi anunţa în luna august a anului trecut că privatizarea CFR Marfă va fi finalizată până în decembrie 2012, fapt însă nerealizat. El s-a remarcat prin discreţie cât a fost ministru. Acest lucru a fost confirmat şi la inaugurarea podului Calafat - Vidin, când acesta a preferat să rămână în spatele premierul Victor Ponta, în timp ce şeful Guvernului făcea declaraţii.

Între aprilie 2007 și decembrie 2008, el a deținut portofoliul IMM-urilor, Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale.

A beneficiat de ajutor de șomaj

Potrivit declaraţiei de avere, Ovidiu Silaghi are trei terenuri, două apartamente, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de aproape 60 de mii de euro.

Liberalul este unul dintre parlamentarii care au beneficiat de ajutor de şomaj, după ce nu au mai fost aleşi în 2008. El a declarat că nu are din ce trăi şi a beneficiat de aproximativ 20.000 de lei din partea Camerei Deputaţilor. Totuşi, la acea vreme, Ovidiu Silaghi era acţionar la mai multe firme şi deţinea terenuri cu o suprafaţă totală de 3.200 metri pătrați şi un apartament în Satu Mare. În plus mai avea: bijuterii, tablouri și obiecte de cult în valoare de 8.000 de euro, conturi de 34.000 euro, respectiv 19.500 lei.

Citiți și:

Ovidiu Silaghi este favorit pentru Ministerul Transporturilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri